Svijet
6

Sankcije: Banke na Krimu ostaju bez MasterCard i Visa kartica

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanije MasterCard i Visa suspendovale su ruske banke na Krimu, a u sklopu sankcija koje su uspostavile Sjedinjene Američke Države.

"U skladu sa sankcijama koje su uspostavljene 19. decembra, Visa trenutno ne može da isporuči usluge niti svoje proizvode. To znači da do daljnjeg nećemo dostavljati kartice niti odobravati njihovo korištenje na bankomatima", saopšteno je u obrazloženju komapnije Visa.

Centralna banka Rusije odgovorila je saopštenjem bankama na Krimu u kojem stoji kako treba „da nastave raditi kao i obično“.

Na poluotoku kojega je Moskva anektirala u martu nalazi se više od 30 banaka, a većina njih svojim klijentima izdaje upravo MasterCard i Visa kartice.

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je sankcije koje uključuju zabranu uvoza i izvoza roba, tehnologije i usluga prema Krimu.

S druge strane, Kijev je također otpočeo sa sankcijama prema teritoriji koju smatra svojom. Krim je u potpunosti zavisan od Ukrajine jer samo sa njom ima kopnenu vezu, a od Rusije je dijeli nekoliko kilometara širok morski kanal.