Svijet
0

Sanader: Želimo izgraditi stabilnu jugoistočnu Europu na euroatlantskom putu

FENA
Zemlje jugoistočne Europe žele izgraditi trajno stabilnu regiju i konačno se uključiti u euroatlantske integracije, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader na večeri u prigodi održavanja summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

"U duhu mudrosti pedeset uspješnih godina Europske unije - pola stoljeća mira, sigurnosti, suradnje i napretka - želimo izgraditi trajnu političku stabilnost u jugoistočnoj Europi", rekao je Sanader u zdravici na večeri u muzeju Mimara koja je okupila najviše dužnosnike zemalja regije, predstavnike EU-a, NATO-a, SAD-a i drugih međunarodnih organizacija.

Sanader je istaknuo kako zemlje regije koje to još nisu uspjele žele ući u članstvo Europske unije i NATO-a, a članice SEECP-a očekuju da će međusobna suradnja ubrzati proces integracije.

"Znamo što nam je činiti: moramo nastaviti s reformama, nastaviti s pripremom svojih institucija i društava za prihvaćanje i provedbu najviših standarda demokracije i vladavine prava, pridonijeti rješavanju preostalih otvorenih pitanja, te unaprijediti našu međusobnu suradnju", rekao je Sanader, prema tekstu zdravice koji je Hini dostavio Ured za odnose s javnošću Vlade RH.

Sanader je također izrazio uvjerenost kako će Europska unija "uskoro" postići dogovor da poglavlje širenja Unije ostane otvoreno.

Članice SEECP-a su Hrvatske, Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Turska, a summit bi u petak trebao prihvatiti i Crnu Goru u punopravno članstvo ove regionalne asocijacije.