Svijet
0

Sanader: Svi hrvatski državljani moraju biti jednaki

FENA
Hrvatski premijer Ivo Sanader pozdravio je u srijedu odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske prema kojoj svi hrvatski državljani bez obzira na prebivalište imaju pravo glasa na referendumima.

"Znate, ja uvijek zastupam stajališta da ako je netko hrvatski građanin i ima hrvatsko državljanstvo, onda ima sva prava kao i drugi. Mi ne možemo imati građane prvog i drugog reda, ne možemo imati državljane prvog i drugog reda i različitih kategorija i svi koji imaju državljanstvo jednaki su pred Ustavom i imaju ista prava i obveze kao i drugi", rekao je Sanader u Bruxellesu, zamoljen da prokomentira odluku Ustavnog suda.

Premijer Sanader je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu sudjelovao na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom i Sjevernoatlantskim vijeæem.

Ustavni suci u utorak su jednoglasno ukinuli dio odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o referendumu iz 2001. kojom je bilo propisano da na državnom referendumu pravo sudjelovanja imaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište i bez prekida prebivaju u Hrvatskoj najmanje godinu dana prije održavanja referenduma.

Ocijenjeno je da je ta odredba neustavna jer je dovodila do nejednakosti građana pred zakonom, odnosno lišila je prava sudjelovanja na referendumu hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Ustavni suci su zaključili da po Ustavu svi hrvatski državljani imaju pravo sudjelovati na referendumu, bez obzira gdje imaju prebivalište, te da se to pravo može ograničiti jedino Ustavom, a ne zakonima.