Svijet
0

Sanader razgovarao s Lajčakom

FENA
Hrvatska smatra da BiH mora ostati cjelovita zemlja s jasnom europskom perspektivom i dat će punu potporu svim stremljenjima političara, triju naroda i svih građana BiH toj europskoj perspektivi, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon razgovora s visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom.

"Nije nam svejedno što će se događati u BiH iz više razloga. Najprije zbog toga što smo susjedi i što je hrvatski narod u BiH suveren, konstitutivan i ravnopravan. Hrvatska je, uz to, potpisnica Daytonskog sporazuma i stalo nam je do toga da BiH u budućnosti ostane i zemlja hrvatskog naroda", kazao je Sanader, dodavši kako se Hrvatska protivi svemu zbog čega bi Hrvati mogli izgubiti status ravnopravnog naroda i što bi ih moglo navesti da možda počnu napuštati BiH.

Stoga je Sanader pred novinarima ponovio punu potporu Vlade RH radu visokog predstavnika Lajčaka, koji je "vrlo važan jer je riječ o budućnosti BiH".

Međunarodna zajednica je, prema Sanaderovim riječima, napravila pravi potez imenovanjem Lajčaka na položaj visokog predstavnika, jer je to iskusni diplomat koji je vodio itekako osjetljiv proces do referenduma u Crnoj Gori.

"Riječ je o čovjeku koji poznaje ovaj dio Europe, koji poznaje prilike, povijest i politički kontekst", naglasio je hrvatski premijer, dodavši kako Hrvatska čini sve kroz izravnu suradnju sa Sarajevom, s visokim predstavnikom, ali i s hrvatskim političkim strankama u BiH

"Vlada RH podržava Protokol o policijskoj reformi koji je ponudio Miroslav Lajčak i nadamo se da će ga prihvatiti svi, jer je to i preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" kao prvog koraka na putu BiH prema Europi, rekao je Sanader.

Visoki predstavnik Lajčak novinarima je rekao kako su Sanader i on razgovarali o tome kako da zajednički pomognu da BiH postane moderna europska zemlja koja je jasno na putu prema europskim integracijama i o tome "što Hrvatska može učiniti kao zemlja koja ima vrlo pozitivna iskustva, koja je značajno napredovala u tom procesu".

Dvojica sugovornika, prema Lajčakovim riječima, govorila su o tome kako je potrebno da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro, a osobito o poziciji hrvatskog naroda i načinima kako može najbolje iskoristiti činjenicu da je najmanji od triju naroda u BiH.

"Pripadnici hrvatskog naroda moraju se osjećati dobro i ugodno i imati osjećaj da se njihov glas sluša i da su im prava zaštićena", rekao jer Lajčak.

Premijera Sanadera novinari su pitali da prokomentira Kreševsku deklaraciju hrvatskih političkih stranaka u BiH i da izrazi stajalište glede moguće perspektive federalizacije BiH.

"Mislim da ona (Deklaracija) u sebi nosi pozitivne elemente jer govori o multietničkim entitetima u BiH. To je iznimno važno, jer Hrvata, kao i Bošnjaka i Srba, ima posvuda u BiH", rekao je Sanader, dodavši kako je važno i to da deklaracija jasno govori o proeuropskoj orijentaciji BiH. "Jako je bitno da imamo jednu autentičnu platformu za pregovore o budućem ustavu BiH, koji su neophodni da bi zemlja išla prema eurointegracijama i dobro je da su hrvatske političke stranke izašle s tom platformom, koja je legitimna platforma za dalje razgovore", rekao je u komentaru na isto pitanje Visoki predstavnik Lajčak.

Na upit da prokomentira najavu da će Republika Srpska u Zagrebu otvoriti predstavništvo, koje bi se moglo tumačiti i veleposlanstvom, Sanader je ustvrdio kako je " sigurno da to neće biti, niti može biti, veleposlanstvo, jer ni vlada Republike Srpske nije vlada jedne suverene države niti to može biti".

"Riječ je o jednoj inicijativi koju ćemo mi razmotriti s međunarodno-pravnog aspekta, budući da i naše županije, primjerice u Bruxellesu, otvaraju urede, turistička, trgovačka i slična predstavništva. Kad se to razmotri na takav način, onda ćemo formirati i mišljenje o tome", kazao je predsjednik hrvatske Vlade.

Visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka prije Sanadera primio je i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.