Svijet
0

Sanader i Đukanović za rješenje morske granice pred međunarodnim sudom

FENA
Hrvatski i crnogorski premijer Ivo Sanader i Milo Đukanović suglasili su se u srijedu u Zagrebu da se otvoreno pitanje granice na moru riješi pred međunarodnim sudom čiju bi odluku unaprijed prihvatili parlamenti dviju zemalja.

Pravni okvir problema s kojim bi se izašlo pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu pripremilo bi mješovito povjerenstvo, a potvrdili crnogorski parlament i Hrvatski sabor unaprijed se obvezujući na prihvaćanje sudske odluke, dogovorila su dvojica premijera tijekom razgovora u hrvatskoj Vladi.

Trenutno je na snazi privremeni sporazum o granici na moru koji je hrvatska Vlada u prosincu 2002. potpisala s tadašnjom Saveznom Republikom Jugoslavijom u čijem je sastavu tada bila i Crna Gora.

"Iako je sporazum dao dobre rezultate, zbog osjetljivosti tog pitanja u javnosti obiju zemalja najbolje bi bilo da rješenje, za koje sam uvjeren da će biti pošteno, donese Međunarodni sud", rekao je Đukanović kojem je posjet Zagrebu prvi posjet nekoj zemlji otkad je prije dva tjedna na dužnosti zamijenio bolesnog premijera Željka Šturanovića.

Sanader i Đukanović imaju slično mišljenje i oko priznanja Kosova o čemu će odlučiti imajući u vidu vanjsku politiku Europske unije i specifične interese svojih zemalja.

"Pratimo stanje i ne želimo dolijevati 'ulje na vatru'", rekao je hrvatski premijer, dodajući da je službenom Zagrebu stalo do trajne stabilnosti cijele regije.

"Crna Gora dijeli vanjskopolitičke stavove EU-a po tom pitanju, ali tražimo razumijevanje za specifičnu situaciju Crne Gore", naglasio je Đukanović, podsjetivši na to da u toj zemlji žive znatna srpska i albanska manjina i da je njegovoj vladi prioritet sačuvati unutarnju političku stabilnost.

Dvojica premijera razgovarala su i o euroatlantskim integracijama svojih zemalja, pri čemu Đukanović očekuje pomoć Zagreba u prijenosu iskustava iz postupka priključenja uniji 27 europskih država.

Premijer Sanader je rekao da će Crna Gora, koja je u listopadu prošle godine s EU-om potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ići istim putem kao Hrvatska i na njemu imati punu potporu Zagreba.