Svijet
0

Sanader: Hrvatska će BiH ponuditi status najpovlaštenije nacije

FENA
Hrvatska će BiH ponuditi status najpovlaštenije nacije glede Luke Ploče, jer su tvrtke iz te države najveći klijenti Luke Ploče, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je to rekao u izjavi za novinare nakon potpisivanja zajedničkog Memoranduma o socijalnom uključivanju između RH i EU, nakon što su ga novinari zamolili da prokomentira teze iznesene tijekom prošlotjednog boravka bosanskohercegovačkih visokih dužnosnika u Hrvatskoj.

Na upit o tome kako Hrvatska komentira bosanskohercegovačko stajalište da je Luku Ploèe izgradila BiH, Sanader je rekao da je to točno utoliko što su Luku Ploče gradili svi koji su se njome koristili, jer se luka izgrađivala zarađenim novcem.

"To je vrlo lijep i točan pristup, ali ako govorimo ozbiljnije, onda treba reći da su dokidanjem Sporazuma o posebnim odnosima RH i Federacije BiH 2001. godine prestali biti aktualni i Sporazum o Luci Ploče i Sporazum o nesmetanom prolazu kroz Neum iz 1998., koji i nisu bili potpisani", kazao je Sanader.

"No, Hrvatska želi BiH čije su tvrtke najveći klijenti Luke Ploče ponuditi status najpovlaštenije nacije", naglasio je Sanader dodavši kako je to poznato u međunarodnim odnosima i ekonomiji, spomenuvši kao primjer njemačku luku Hamburg koja je takav status dala nekim zemljama.

Prema premijerovim riječima, radna verzija takvog prijedloga već postoji u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka RH i Hrvatska ga namjerava uskoro ponuditi BiH.

"Mislim da je to prijateljski, fer i korektan prijedlog našim partnerima u BiH", ustvrdio je predsjednik hrvatske Vlade.

Kad je rijeè o mostu Pelješac - Komarna Sanader je podsjetio da se izgradnjom tog mosta rješava nekoliko pitanja, jer se Hrvatska povezuje teritorijalno, rješava se pitanje prometne izolacije hrvatskog juga i potiče se revitalizacija Pelješca i otoka koji mu gravitiraju (Korčula, Mljet, Lastovo).

Premijer je rekao kako je prošlog tjedna tijekom boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ponovno dobio potvrde da stanovništvo hrvatskog juga inzistira na gradnji mosta.

"Most će Hrvatska sigurno graditi, a pri gradnji će se voditi računa o dva načela - prvi je neupitno pravo Hrvatske na povezivanje dijelova svojeg teritorija, a drugi je pravo BiH na nesmetan prolaz do Neuma", ponovio je premijer poznata stajališta hrvatske Vlade.

Podsjetio je kako se o tome već dugo razgovara i kako su s prošlom vladom BiH premijera Adnana Terzića usuglašeni čak i detalji, koje je Hrvatska spremna prihvatiti i dodao kako ne vidi razloga da nova vlada BiH ne bi poštovala ono što je dogovoreno.

Što se trećeg otvorenog pitanja između RH i BiH tiče, pitanja Velikog i Malog Škoja Sanader je rekao kako nije upitno da postoji sporazum između bivših predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, ali je podsjetio kako on nikada nije ratificiran.

U međuvremenu su se, kako je rekao, pojavili novi dokazi koji potvrđuju da su ti otoci hrvatski te o tom pitanju treba nastaviti razgovore u nadležnim tijelima osobito zato što i BiH ukazuje na dio graničnog područja kod Une za koje smatra da postoji prijepor.

"U svakom slučaju ta otvorena pitanja ne mogu zasjeniti dobre odnose između Hrvatske i BiH i siguran sam da ćemo zajednički uspjeti doći do rješenja", rekao je Sanader dodavši kako će prva prilika za nove razgovore biti njegov službeni posjet Sarajevu za koji je dogovoreno da se dogodi uskoro, ali se točan datum još ne zna.