Svijet
0

San Francisco obilježava stotu godišnjicu potresa koji je razorio najveći dio grada

FENA
San Francisco, jedan od najslikovitijih historijskih gradova u Sjedinjenim Državama, obilježava stotu godišnjicu razornog potresa.

San Francisco je 18. aprila u 05.12 sati 1906. godine pogodio potres snage 7,9 stupnjeva koji je uništio veći dio grada. Veliki požar koji je trajao tri dana nakon potresa uništio je ono što je ostalo. Od 400 hiljada stanovnika grada život je izgubilo njih više od tri hiljade, a 225 hiljada je ostalo bez krova nad glavom.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Danas grad obilježava razorni potres misom, a postavljena je spomen-izložba obnovljenih fotografija snimljenih nakon potresa. Fotografi su zabilježili dopremu materijala vozom koji se do porušenih kuća razvozio konjskom zapregom. San Francisco je za kratko vrijem bio obnovljen, tako da je već devet godina kasnije bio domaćin Svjetske izložbe.

Grandioznost njegove gradske vijećnice, s najvišom kupolom u SAD-u spomenik je njegovom nepokolebljivom duhu, javlja VOA. Vijećnica je također jedna od zgrada koje su u gradu najbolje zaštićene od potresa, no sam grad nije ni blizu sigurnosti od potresa.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Prema izvještaju američkih geologa vjerovatnost razornog potresa u San Franciscu snage 6,7 stupnjeva ili jačeg do godine 2032. je više od 62 posto.

Pomak u tektonskom rascjepu San Andreas, jednom od osam velikih rascjepa koji prolaze kroz područje San Francisca prouzrokovao je potres 1906. godine. Očekuje se da će do sljedećeg velikog potresa doći u rascjepu Hayward, koji se proteže uzduž istočne strane zaljeva San Francisco i kroz mjesta Oakland i Berkeley, te je vidljiv s površine.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Stanovnici San Francisca pripremaju se za sljedeći veliki potres, a sljedećih nekoliko dana San Francisco će, obilježavajući stogodišnjicu prethodnoga, ponajviše slaviti ustrajanost i ponovno rođenje svoga grada.