The Independent
0

'Samoubistva i samoranjavanja su vodeći problem u svijetu'

FENA
Rastuća društvena nejednakost, u vidu produbljenog jaza između bogatih i siromašnih, izaziva povećani psihički i fizički stres, tako da sada 30 posto više ljudi nego prije pet godina pati od depresije i prakticira samopovređivanje, piše The Independent.

Stručnjaci su, prenosi ovaj londonski dnevnik, pozvali vladu da tretira rastući problem mentalnog zdravlja kao socijalni, a ne samo medicinski problem.

Samopovređivanje – siječenje nožem, predoziranje alkoholom, drogama i lijekovima – naročito je rasprostranjeno među mladima u Britaniji i SAD-u, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Adolescenti danas žive pod mnogo većim pritiscima nego ranije, a kultura koja veliča bogatstvo i slavu hrani nerealna očekivanja i poređenja, što potkopava mentalno zdravlje onih ranjivijih, kažu psiholozi.

Sve veći broj samoranjavanja pokazuje da mnogi mladi pribjegavaju ovome, često tajnom načinu usmjeravanja anksioznosti, koji deluje poput anestetika protiv straha i nelagode vezanih za lični status, izgled, uspješnost...

Mlade ljude treba učiti kako da uspješno komuniciraju i brinu jedni o drugima, kako bi imali manje potrebu da bježe iz takmičarskoga i vani okrenutoga modernog svijeta, prenosi Independent savjete stručnjaka.