Svijet
0

"Samoodbrana" kontroliše sve objekte u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki

Klix.ba
"Snage samoodbrane" kontrolišu sve objekte u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki, javila je jutros ruska agencija Itar-Tass, prenoseći izjavu predstavnika pres-službe samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Maljceva.

RIA Novosti izvještava, pozivajući se na predstavnika pobunjenika da na periferiji Slavjanska borbi nema i da je protekla noć prošla spokojno.

"Postojala je informacija da danas može biti napad, ali hvala Bogu sve je proteklo dobro", rekao je sagovornik ruske agencije, čiji izvještač javlja da je u gradu mirno i da se ne čuju pucnji.

Prema izjavi Maljceva Itar-Tas su, ustanici su u Krasnoarmejsku "oslobodili zgradu policije i pored nje podigli kamp sa šatorima" u kojima predstavnici DNR informišu lokalno stanovništvo o predstojećem referendumu o statusu i situaciji u Donjeckoj oblasti.

Govoreći o Konstantinovki, Maljcev je rekao da su ukrajinski vojnici, koji su došli sa četiri oklopna transportera, pucali u nedjelju na kontrolni punkt i da je vođena borba u rejonu Červonij.

Sinoć je Maljcev rekao da "je čitava Konstantinovka u plamenu" i da se četiri transportera Nacionalne garde iz kolone "već kreću prema Donjecku".

Predstavnik pres-službe DNR Vitalij Ivanov rekao je da su pristalice federalizacije Ukrajine u nedjelju zauzele zgradu izvršnog komiteta Lenjinskog rejona Donjecka i da su kod nje na miran način "uspostavili obezbeđenje" i kontrolni punkt.

Ivanov je rekao da je predstavnik vlasti u razgovoru sa demonstrantima rekao da je spreman na "konstruktivan dijalog sa predstavnicima ustanka".

Također se demantuju tvrdnje kijevskih vlasti da kod Donjecka ne radi nijedna fabrika.

Itar-Tass navodi da su u nedjelju demonstranti zauzeli u Donjecku vojno tužilaštvo, da su tužioci pobjegli iz zgrade, ali da se kasnije dežurni tužilac vratio i rekao da je spreman da "pokrene postupak za zločine koje su počinili vojnici".

RIA Novosti prenijela je saopštenje oblasne policije da su na zgradi gradske policijske uprave ponovo zastave Donjecka i Donjecke oblasti, umjesto ranije istaknute zastave tzv. DNR.

Zamjenik lidera "narodnog ustanka Donbasa" Sergej Ciplakov ranije je toj ruskoj agenciji rekao da se "preuzima kontrola nad čitavim Donjeckom i svim administrativnim zgradama" i da "svi prelaze na stranu ustanika", ali da su još moguće provokacije vojnika i pripadnika Desnog sektora.

Ranije je pres-služba DNR saopštila da je čelnik Donjecka Aleksandar Lukjančcenko dobrovoljno podneo ostavku, ali je naknadno pres-služba gradske skupštine saopštila da je Lukjančenko i dalje gradonačelnik, navodi RIA Novosti.

Agencije izvještavaju da će u Odesi na jugu Ukrajine danas biti sahranjene pojedine žrtve požara u Domu sindikata 2. maja.

U neredima u tom gradu poginulo je najmanje 46 osoba a više od 200 je povrijeđeno.

U međuvremenu, Ukrinform je prenio saopštenje ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova da je u Odesu stigla specijalna jedinica Nacionalne garde "Kijev-1" formirana od "dobrovoljaca i patriota" , koji su izrazili želju da "pomognu Odesi u ovim teškim danima".