WHO
0

Samo se u Francuskoj od evropskih zemalja gripa širi

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Gripa H1N1 je dostigla vrhunac i sada opada u zapadnoj Evropi, "izuzev u Francuskoj gdje nastavlja da se širi", saopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Pandemijski virus je ubio "najmanje 9.596" osoba u svijetu otkako se pojavio u martu ove godine, prema posljednjem izvještaju koji je u petak objavila WHO, prenosi AFP.

Najviše je pogođen američki kontinent sa 6.131 smrtnim slučajem, ali je u Evropi širenje gripe najživlje sa 1.242 mrtva, i 324 smrtna slučaja u jednoj sedmici.

"U Evropi pandemijski virus se širi po cijelom kontinentu, saopćio je WHO.

"Izuzev Francuske, gdje gripa nastavlja da se širi, vrhunac je dostigla u većini zemalja zapadne Evrope, među kojim je Belgija, Island, Irska, Holandija, Španija, Portugal, Italija i Njemačka".

"U sjevernoj Evropi gripa je još intenzivna iako je počela da opada u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj", prema podacima koje ima WHO.

U centralnoj Evropi virus nastavlja da napreduje, posebno u Albaniji, Republici Češkoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Letoniji, Poljskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Sloveniji i Turskoj.

"Širenje gripe u Gruziji, Bugarskoj i Ukrajini je u opadanju, dok je "globalna aktivnost virusa u Ruskoj Federaciji nedavno dostigla vrhunac", saopćava WHO.

"U SAD-u i Kanadi, globalna aktivnost virusa je u opadanju, navodi organizacija.

U pacifičkoj Aziji od bolesti su umrle 1.662 osobe, a samo u jednoj sedmici ih je umrlo 190.

Bolest nastavlja da se širi u Japanu.