State Department
0

Samo pregovori odlučuju o sudbini Jerusalema

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki State Department saopćio je da o sudbini Jerusalema mogu odlučiti samo Izrael i Palestinci za pregovaračkim stolom, prenose u srijedu izraelski mediji.
  • Svjesni smo saopćenja EU, ali naša pozicija o Jerusalemu je jasna i vjerujemo da je najbolje, pošto je to pitanje konačnog statusa, njime se baviti u okviru formalnih pregovora između strana direktno, izjavio je portparol State Departmenta Phillip Crowly.

U dokumentu koji su u utorak usvojili ministri vanjskih poslova EU izražava se podrška podijeli Jerusalema između Izraela i buduće palestinske države. On se razlikuje od ranijeg nacrta saopćenja koje je predložila Švedska, kao predsjedavajuća bloka od 27 zemalja, ističe izraelska štampa. Taj nacrt je razljutio Izrael, jer se u njemu pozvalo direktno da anektirani istočni Jerusalem postane glavni palestinski grad.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman izjavio je u srijedu kako Švedskoj nije pošlo za rukom da izdejstvuje usvajanje oštrijeg saopćenja EU.

  • Mislimo da je pobjedio zdrav razum i jasno je da između nacrta koji su predložili Šveđani i konačnog dokumenta uopšte nema veze, rekao je Lieberman za izraelski vojni radio.

U saopćenju EU je ponovila stav da ne priznaje izraelsku aneksiju istočnog dela Jerusalema, koji je osvojen zajedno sa Zapadnom obalom u ratu 1967.

Liebermen je ocijenio da je Švedska pokušala da ide dalje.

  • Čini se da su Šveđani pokušali da urade nešto što se zove krađa ili oduzimanje glasova prije nego što okončaju svoje predsjedavanje EU-om, rekao je on.

Švedski šef diplomatije Carl Bildt negirao je da je bilo suštinskih izmjena u saopćenju EU o Bliskom istoku, u kome, kako ističu izraelski mediji, nije priznat istočni Jerusalem kao glavni grad buduće palestinske države.

  • To je bila namjera sve vrijeme, rekao je Bildt za izraelski vojni radio, tvrdeći da je u originalnom nacrtu saopćenja, koji je predložila njegova zemlja, uvijek bio cilj da se Jerusalem prizna kao prijestonica dvije države.

On je odbacio kritike Izraela na račun švedske vlade.

  • Shvatam da (Izrael) nije zadovoljan u potpunosti ni s predsjednikom Obamom. Ne možete očekivati od nas da na sve pristanemo. Moramo imati nezavisan stav i to imamo, rekao je Bildt.

Osvrćući se na sastanak u utorak, on je rekao da je Jeruzalem jedno od najkritičnijih pitanja, a da se diskutovalo i konačnim granicama između dva naroda i sudbini palestinskih izbjeglica.

Status Jerusalema, grada svetog za tri religije, osjetljivo je pitanje za Izrael. Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalem ostati zauvijek pod suverenitetom jevrejske države. Palestinska strana, međutim, želi da istočni dio tog grada bude prijestonica nezavisne Palestine.