Anders Fogh Rasmussen
0

"Samit u Lisabonu jedan od najvažnijih u historiji NATO-a"

FENA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Sastanak na vrhu koji će se održati krajem ove sedmice u Lisabonu bit će jedan od najvažnijih u historiji NATO-a, jer će se na njemu donijeti odluke koje će Savez učiniti učinkovitijim nego ikad, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

NATO će biti snažniji i efikasniji s proturaketnom odbranom, s odbranom od kibernetičkih napada i sa strateškim i taktičkim zračnim prijevozom, rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare uoči summita Saveza koji će se u petak i subotu održati u Lisabonu.

Na summitu bi čelnici 28 zemalja članica trebali donijeti novi strateški koncept Saveza, koji će zamijeniti koncept iz 1999. godine.

"Novi strateški koncept uvest će Savez u novu deceniju", istakao je generalni sekretar.

S novim strateškim konceptom NATO kreće u reforme kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i porezni obveznici dobili najveću moguću vrijednost za svoj novac.

"Mi odstranjujemo salo, ali investiramo u mišiće, na primjer smanjivanjem komandne strukture za oko 4.000 ljudi", rekao je Rasmussen.

Na Lisabonskom samitu donijet će se odluka o početku nove faze operacije u Afganistanu, u kojoj će afganistanske snage preuzimati više odgovornosti za vojni dio operacije.

"Počet ćemo s tim slijedeće godine i, ako uslovi budu dopuštali, cilj nam je završiti proces do 2014. godine", rekao je.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai nedavno je rekao kako želi da Sjedinjene Države smanje vidljivost svoje prisutnosti u Afganistanu, a generalni sekretar je istaknuo da se ne može složiti sa svime što je afganistanski čelnik rekao.

"Pozorno sam pročitao što je rekao predsjednik Karzai i njegovi komentari su u skladu s općom orijentacijom NATO-a, dakle za prijelazno razdoblje tokom kojeg bi Afganistanci sve više i više preuzimali zapovjedništvo nad vojnim operacijama, a strane snage sve bi više imale potpornu ulogu", rekao je Rasmussen.

"Naravno, ne mogu reći da se slažem sa svim što je predsjednik Karzai rekao o svim tim pitanjima, ali moramo prihvatiti činjenicu da je on izabrani predsjednik zemlje i da može izraziti svoje poglede i želje", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Rasmussen je istaknuo kako je važno zadržati vojnu nazočnost, jer "vojni pritisak na talibane može potaknuti njihove čelnike na razgovore o pomirenju".

Samit bi trebao dati novi poticaj odnosima NATO-a s Rusijom.

"Došlo je vrijeme da radimo zajedno i nadam se da ćemo razmotriti saradnju u protivraketnoj odbrani", rekao je Rasmussen.