Independent
0

Samit u Kopenhagenu "historijski neuspjeh"

FENA
Foto: AFP/BUNDESREGIERUNG/File
Foto: AFP/BUNDESREGIERUNG/File
Dnevnik Independent on Sunday na naslovnici ocjenjuje ishod samita u Kopenhagenu kao "historijski neuspjeh" i s negodovanjem konstatira: najprogresivniji američki predsjednik novijeg vremena došao je na najvažniji međunarodni skup od Drugoga svjetskog rata da bi održao nesadržajan govor koji je mogao poslati i preko telefona s plaže na Havajima.

Njegovi sAradnici doduše privatno kažu da nije imao izbora, s obzirom na snagu opozicije na Capitol Hillu i njihove privrženosti fosilnim gorivima.

Sličan problem je i kineski premijer, koji predvodi svoju naciju u preobraćanju iz komunizma u novu religiju – potrošački kapitalizam, bijesno ustvrdi zeleni aktivist u članku za Independent.

Kinu mnogi vide kao glavnog krivca za neuspjeh klimatskih pregovora, pišu Independent i The Observer, ukazujući da se Kina pomalja kao očigledna supersila, koja u ovom trenutku gleda isključivo svoj interes.

U takvom stavu Kinu podržava i uvjerenje da će svijet za neuspjeh samita kriviti razvijene zemlje, prije svega Ameriku, dok Kina nema što da izgubi prosto odbijajući svaku nagodbu.

"Ako se Kina namjerava ovako ponašati u budućnosti, jasno je da imamo problem", prokomentirao je kinesko ponašanje jedan pregovarač Evropske unije.

Observer prenosi i mišljenje klimatskih aktivista da ishod samita predstavlja katastrofu za siromašne zemlje, jer nije uvažena hitnost problema s kojima je suočeno stanovništvo tih zemalja.