Svijet
0

Samit NATO-Rusija u novembru u Lisabonu

FENA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Glavni tajnik NATO-ovih snaga Anders Fogh Rasmussen je rekao u četvrtak da će se sastanak NATO-a i Rusije, koji će se usredotočiti na proturaketnu odbranu, održati na margini sastanka zemalja Atlantskog saveza predviđenog za 19. i 20. novembar u Lisabonu.

“Danas sam poslao pozive za 29 zemalja koje će učestvovati u Vijeću NATO-Rusija (28 članica NATO-a i Rusija), da dođu na samit u Lisabon”, izjavio je Rasmussen novinarima nakon sastanka sa češkim premijerom Petrom Nečasom.

“Trebalo bi da u Lisabonu odlučimo o razvoju NATO-ovog proturaketnog sistema”, i “trebalo bi da pozovemo Rusiju da i ona sarađuje”, objasnio je glavni tajnik NATO-a kako bi ilustrirao interes za dolazak ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva u Lisabon.

Samit bi trebalo da bude pečat pomirenja Rusije i NATO-a nakon uzastopnih svađa oko rusko-gruzijskog sukoba u augustu 2008. godine, koji je doveo do zamrzavanja odnosa. Normaliziranje odnosa između Moskve i Atlantske alijanse, započeto početkom 2009. godine, bilo je oprezno i progresivno.