Svijet
0

Samit NATO-a u Bukureštu počinje danas

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najveći samit NATO-a u historiji, koji danas počinje u Bukureštu, imat će u centru pažnje odnos Alijanse s Rusijom, plan za prijem novih članica i traganje za rješenjem sukoba u Afganistanu, gdje je otpor talibana sve jači.

Samit počinje radnom večerom šefova država ili vlada na kojoj će se razgovarati o misijama NATO-a u Afganistanu i na Kosovu, te o proširenju tog vojnog pakta novim državama.

Očekuje se šezdesetak predsjednika država ili vlada, a na skupu će prvi put učestvovati i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Moon i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovat će samitu završnog dana, 4. aprila.

Očekivanja da bi se na samitu 26 članica mogli utvrditi obrisi budućih odnosa NATO - Rusija pojačava činjenica da u rumunsku prijestolnicu dolaze predsjednici George Bush i Vladimir Putin, koji imaju različite stavove o širenju Alijanse, postavljanju antiameričkog raketnog štita i Kosovu.

Bush, koji se nalazi u posjeti Ukrajini, jučer je ponovio da se SAD zalaže za to da se toj zemlji, kao i Gruziji, brzo otvori perspektiva ulaska u NATO, iako se Moskva tome odlučno protivi.

Taj američki stav nema, međutim, ni apsolutnu podršku Evropljana, jer se pojedine članice, uključujući Francusku i Njemačku, protive forsiranju približavanja dviju bivših sovjetskih republika Alijansi - ako to vodi remećenju odnosa s Rusijom.

"Epizoda s Ukrajinom i Gruzijom pokazuje da NATO mora pažljivo razmisliti o svojoj ulozi i odnosima sa susjedima. Ukoliko to ne učini, prijeti mu opasnost da bude sve veći, ali sa sve slabije definiranom idejom o svrsi svog postojanja", upozorio je, uoči samita, londonski Times.

Na oprez, kad je riječ o odnosima s Rusijom, ukazao je i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, iako je i on, u principu, za proširenje Alijanse.

Neizvjesnost postoji i kad je riječ o prijemu Hrvatske, Albanije i Makedonije, koje bi poziv za ulazak u NATO trebalo da dobiju na samitu u Bukureštu.

Pošto Makedonija još nije riješila svoj spor s Grčkom oko imena - što je uvjet za njen ulazak u Alijansu, postoji mogućnost da se "dioba pozivnica" ostavi za neki drugi put.

"SAD bi željele da sve tri zemlje dobiju poziv za članstvo da bi se učvrstila regionalna stabilnost poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, ali je utisak da je ulaznicu osigurala samo Hrvatska", objavio je Financial Times.

Dosta rasprave se očekuje povodom situacije u Afganistanu, koja je i dalje vrlo teška, usprkos angažmanu oko 41.000 vojnika pod komandom NATO-a.

Američki analitičar Charles Kupchan izjavio je da je Afganistan veliki ispit za NATO, spomenuvši i prijetnju raspadom koalicije, "pošto jedna po jedna zemlja saopćavaju da im je dosta (ratovanja) i povlače svoje kontingente".

U Bukureštu će biti riječi i o drugim vojnim operacijama NATO-a u svijetu gdje, kako je i sam Scheffer priznao, "ima slabih tačaka".

Generalni sekretar Alijanse se požalio, u izjavi rumunskom dnevniku Romania, na - između ostalog - manjak helikoptera i aviona, ali je izrazio uvjerenje da će NATO i Evropska unija uskoro riješiti taj problem.