Svijet
0

Samit lidera Turske i EU u Briselu: Na dnevnom redu niz važnih pitanja

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Samit Turska - Evropska unija (EU) u Briselu na kojem će se, između ostalog, razgovarati o ponovnom početku pregovora o pridruživanju Turske, bezviznom režimu, saradnji u borbi protiv terorizma, ekonomskim odnosima i izbjegličkoj krizi, počet će danas u 16 sati.

Delegaciju Republike Turske će na Samitu predvoditi premijer te zemlje Ahmet Davutoglu, koji će se tokom dana i odvojeno sastati s najvišim zvaničnicima EU.

Izbjeglička kriza

Evropska unija susrela se s najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata. Evropska komisija često šalje svoje predstavnike u Tursku kako bi postigli plan kako se nositi sa izbjegličkom krizom. U okviru toga, predviđa se da će se na samitu formirati fond čija će se sredstva koristiti za rješavanje izbjegličke krize. 

Prema neformalnom nacrtu zajedničke deklaracije učesnika na današnjem samitu, EU bi trebala obezbijediti tri milijarde eura za sirijske izbjeglice u Turskoj. Planrano je da 500 miliona eura bude odvojeno iz budžeta Evropske unije, a 2.5 milijardi eura bit će odvojeno s računa zemalja članica. Međutim, do sada zemlje članice, osim Velike Britanije nisu poslale zvanično saopćenje podrške ovom planu. 

I dužina trajanja izdvajanja sredstava čest je predmet nesuglasica. Turska želi da se sredstva od tri milijarde dolara izdvoje za jednu godinu, a EU više zagovara korištenje sredstava u toku dvije godine.

 EU želi mogućnost da od sljedećeg oktobra može nazad poslati izbjeglice i azilante koji su na ilegalan način prešli preko Turske i došli u EU, kao i otvaranje "registracionih centara" u Turskoj, s čim se Ankara ne slaže.

Pregovori o članstvu Turske u EU

Ankara želi da se ukine veto na određena poglavlja kao i otvoriti šest novih poglavlja: energija (15. poglavlje), sud i osnovna prava (23. poglavlje), pravda, sloboda i sigurnost (24. poglavlje), obrazovanje i  kultura (26. poglavlje) i vanjska, sigurnosna politika i politika odbrane (31. poglavlje).

Ministar za EU i glavni turski pregovarač u procesu evropskih integracija Volkan Bozkir saopćio je kako će se poglavlja o ekonomskoj i finansijskoj politici otvoriti sredinom decembra. Prema nacrtu zajedničke deklaracije poglavlja o vanjskoj, sigurnosnoj politici i politici odbrane, energiji, sudu i osnovnim pravima, pravdi, slobodi i sigurnosti trebala bi se otvoriti u 2016. godini.

S druge strane, na određena poglavlja Uprava južnog dijela Kipra uložila je veto.

Bezvizni režim

Na samitu će se razgovarati i o bezviznom režimu koji će državljanima Turske omogućiti slobodno putovanje u zemlje Evropske unije. Turska želi da bezvizni režim stupi na snagu 2017. godine.

Samit Turska - EU dva puta godišnje

U nacrtu je naveden prijedlog i da se samit između Turske i EU održava dva puta godišnje. Na tim samitima bi se trebalo razgovarati o "vanjskoj i sigurnosnoj politiic kao i poslovnoj saradnji". Na samitu bi se trebalo razgovarati i o finansijskoj pomoći Turskoj u borbi protiv terorizma.