Barack Obama
0

"Samit G-20 treba da se fokusira na zaštitu potrošača"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da su velike ekonomske sile preduzele važne korake kako bi se pozabavile globalnom finansijskom krizom, ali i da još mnogo toga preostaje da se uradi, prenio je Glas Amerike.

U redovnom subotnjem obraćanju naciji, Obama je rekao da su svjetski lideri, koji su se sastali u aprilu na samitu G-20, demonstrirali međunarodnu saradnju bez presedana, preduzeli korake za rješavanje globalne finansijske krize i pomoć ekonomijama širom svijeta.

Obama je ukazao da će samit G-20 naredne nedjelje u Pitsburgu biti mjesto na kome će se analizirati ono što je svaka od zemalja preduzela u prethodnih pet mjeseci, kako bi osujetila svjetsku ekonomsku krizu. On je istakao da SAD i druge zemlje moraju da zatvore "rupe" u regulativama, koje su dovele do finansijske krize.

Obama je dodao da će u centru pažnje tog nastojanja u SAD biti osnivanje Agencije za finansijsku zaštitu potrošača, koja će, između ostalog, sprječavati banke i ostale ustanove koje pozajmljuju novac potrošačima da ih pogrešno informišu.

Vezani članci