Štampa
0

Samit G-20 - dogovor ili ne?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Londonski The Guardian u četvrtak je početak samita G-20 najavio naslovom "Dobro došli u London – bitka može početi", iznoseći i ocjenu da Gordon Brown pokušava spriječiti opasno francusko-njemačko poigravanje koje prijeti potopom sporazuma kojim bi, nada se britanski premijer, samit trebalo da bude okončan.

Dnevnik The Indipendent konstatira da su se Francuska i Njemačka zahtjevom svojih lidera da samit G-20 usvoji rigorozniju kontrolu investicijskih hedge fondova i takozvanih poreznih utočišta usudili baciti rukavicu u lice Americi i Britaniji.

No, javni i u minut do dvanaest izneseni demarš lidera dviju najvećih evropskih privreda, prema Independentu, baca sasvim drugačije svjetlo na cjelokupan projekt upravljanja globalnom ekonomijom.

Kombinacija novoga i neokušanog predsjednika u Bijeloj kući, Kine u usponu, daleko više prijateljske Rusije i mnogo glasnijeg francusko-njemačkog saveza označava jednu bitnu promjenu. Dan pred samit Sjedinjene Države i Britanija odjednom su izgledale nešto manje, Kina nešto veća, a kontinentalna Evropa kao sila koja se ozbiljno mora uzeti u obzir.

Do četvrtka uvečer bi dogovoreni međunarodni plan akcije spašavanja globalne ekonomije, utemeljen na američko-britanskim idejama, mogao pokazati da je spomenuta preraspodjela moći možda ipak samo iluzija. Uslijedi li neki drugi ishod, zaključuje Independent, pred svijetom će se možda ukazati obrisi neke sasvim drugačije budućnosti.

Stav je Financial Timesa da završni kominike nikako ne može biti jedino mjerilo uspješnosti samita G-20, jer „nema tog kominikea koji jednim potezom može riješiti krizu. Čak i da se samit pokaže uspješnim, to neće biti završnica, već prije mostobran na putu oporavka“.

Londonski samit G-20 je, prema Financial Timesu, samo dio već pokrenutog procesa: ozdravljenje banaka i provođenje efikasnih stimulativnih mjera je dugoročan posao a kada se budu osjetile prave posljedice recesije, pojavit će se i novi izazovi. Bez obzira koliko uspješan bude samit u Londonu, zaključuje Financial Times, naredni sastanak na vrhu G-20 neminovno će imati itekako obiman dnevni red.