Svijet
0

Samit Francuske, Njemačke i Italije u Rimu 20. januara

FENA
Angela Merkel i Nicolas Sarkozy
Angela Merkel i Nicolas Sarkozy
Samit tri najveća gospodarstva eurozone - Njemačke, Francuske i Italije, održat će se u Rimu 20. januara, najavio je u petak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, izvijestile su novinske agencije.

Sarkozy je samit najavio nakon sastanka u Parizu s talijanskim premijerom Mariom Montijem koji je prošloga mjeseca najavio mogućnost takvog samita s francuskim i njemačkim kolegama.

Sarkozy je novinarima rekao da se talijanska i francuska viđenja "budućnosti Evrope savršeno podudaraju", posebno u pogledu traženja načina izlaska iz krize eurozone.

"Savršeno smo se sporazumjeli u pogledu činjenice da u ovako osjetljivom trenutku za Evropsku uniju i eurozonu svaka zemlja mora učiniti sve što može kao bi smanjila deficit i provela gospodarske reforme", dodao je Monti.

Sarkozy je pohvalio "hrabrost, kompetenciju i izvanredno brzo donošenje odluka" premijera Montija i njegove vlade, te istaknuo da je Monti kod drugih evropskih čelnika stvorio osjećaj povjerenja.

"Vjerujemo u Evropu i euro i uvjereni smo da će svaka od članica prihvatiti potrebne mjere za izlazak iz krize", dodao je francuski predsjednik.

Monti je za iduća dva mjeseca najavio nove mjere štednje i provedbu reformi, pozivajući ponovo na poduzimanje mjera na razini cijele eurozone, kako bi se ojačalo povjerenje finansijskih tržišta.

"Više nije dovoljno da članice obave svoje domaće zadaće. Ojačati moramo i vjerodostojnost područja zajedničke valute. Ja sam optimističan ali tržišta ne dijele uvijek taj optimizam. Onaj tko upravlja Europom ima zadaću uvjeriti tržišta", rekao je Monti, prenijela je Hina.

U petak je prinos na talijanskim državnim obveznicama na sekundarnom tržištu ponovo prešao psihološku granicu od sedam posto, nakon što je pritisak finansijskih tržišta na Italiju krajem prošle godine malo popustio.