Svijet
0

Samit EU - Rusija u znaku sporova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Samit Evropske unije i Rusije počinje danas u ruskom gradu Samari, a predsjednik Vladimir Putin bit će domaćin njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, i predsjedniku Evropske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

Zvaničnici u Berlinu su i prije samita stavili do znanja da su njihova očekivanja od samita vrlo mala. Kosovo, naime, nije ni jedino ni najveće sporno pitanje.

Rusija i EU treba da počnu pregovore o novom sporazumu o strateškom partnerstvu, jer postojeći ističe ove godine. Početak tih pregovora unutar blokirala je međutim Poljska, nezadovoljna odlukom Rusije da zabrani uvoz njenog mesa.

Tu je i spor između Rusije i Estonije, još jedne članice Evropske unije koja je nekada bila u ruskoj sferi uticaja. Predmet spora je premještanje spomenika sovjetskim vojnicima palim u Drugome svetskom ratu, iz centra Tallinna na vojno groblje.

Rusi su uvrijeđeni što druge članice Evropske unije nisu uticale na vladu Estonije da ne pomjera spomenik. Oni su baš nakon premeštanja spomenika odlučili da rekonstruiraju prugu kojom Estonija od njih uvozu naftu, dok Estonci tvrde da su protiv njih uvedene sankcije koje nisu formalno proglašene.

Kada su razlike među njima toliko velike, da je malo vjerovatno da će se o bilo čemu dogovoriti, političari znaju da kažu kako je "i u teškim vremenima važno razgovarati", komentira BBC.

Upravo to su u srijedu poručili predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso i Putinov savjetnik Sergej Jastržembski.