Svijet
0

Samit EU: Podržane mjere protiv Irana, zabrinutost zbog Sirije

FENA
Herman Van Rompuy (Foto: AFP)
Herman Van Rompuy (Foto: AFP)
Učesnici vanrednog samita Evropske unije (EU) u Bruxellesu odobrili su mjere koje su ministri vanjskih poslova razradili prema Teheranu, uključujući embargo na uvoz iranske nafte, saopćio je na pres-konferenciji poslije samita predsjedavajući EU Herman Van Rompuy.

Van Rompuy je ponovio zabrinutost članova Evropskog vijeća zbog iranskog nuklearnog programa i njihovo odobravanje paketa restriktivnih mjera protiv Irana u oblasti energetike, trgovine i finansija.

"Ove mjere nisu usmjerene protiv iranskog naroda", rekao je Van Rompuy, pozivajući iransko rukovodstvo da "odmah obustavi aktivnosti na osjetljivoj nuklearnoj tehnologiji i da se povinuje u potpunosti svojim međunarodnim obavezama".

Predsjedavajući EU je u ponedjeljak navečer, istovremeno, naglasio da su otvorena "vrata Iranu za angažovanje u ozbiljnim i značajnim pregovorima" i potvrđena posvećenost Unije nastavku traženja diplomatskog rješenja.

Iako formalno vanjskopolitička pitanja nisu bila na dnevnom redu, lideri EU su razmotrili i situaciju u Siriji.

Izražavajući zabrinutost zbog stanja u toj zemlji i ponavljajući poziv Bruxellesa za hitnim prekidom nasilja, Van Rompuy je rekao da Unija nastavlja da podržava napore Arapske lige usmjerene na okončanje nasilja i pozdravlja odluku Lige da pojača saradnju s UN-om.

"Potrebna je hitna reakcija Vijeća sigurnosti (VS) UN-a. Pozivam sve članice VS UN-a da preuzmu svoju odgovornost prema situaciji u Siriji i usvoje odavno potrebne poteze koji će dovesti do kraja represiju u Siriji", naveo je predsjedavajući EU.

Pozdravljene su i promjene u Mianmaru, čija se vlada ohrabruje da sačuva odlučnost u nastavljanju puta reformi, navedeno je u saopćenju za medije predsjednika Evropskog vijeća.