Svijet
0

Samit EU-LA: Nestašica hrane poprima razmjere krize

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predstavnici 60 zemalja okupljeni na samitu Evropske unije, Latinske Amerike i Kariba u Limi, izrazili su "duboku zabrinutost" zbog stalnog rasta cijena hrane na svjetskom tržištu, koji su ocijenili kao krizu i naglasili potrebu poduzimanja hitnih mjera kako bi se pomoglo zemljama koje bi mogle biti najteže pogođene.

U usvojenoj deklaraciji ovog skupa, čija je glavna tema problem globalnog zatopljenja i siromaštvo u regiji s najviše nejednakosti, navodi se da dugoročan odgovor na problem hrane zahtijeva "koordiniranu akciju međunarodne zajednice, namijenjenu povećanju poljoprivrednih kapaciteta i ubrzanju razvoja ruralnih područja, kako bi se izašlo u susret rastućoj tražnji", prenijela je u subotu agencija STA.

Evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner je na konferenciji za štampu kazala da je EU odobrila paket od 120 miliona eura za pomoć u hrani zemljama širom svijeta.

Učesnici konferencije pozvali su na postizanje globalnog dogovora o akcijskom planu za rješavanje problema klimatskih promjena, koji bi trebalo da naslijedi važeći Protokol iz Kyota, budući da njemu važnost ističe 2012. godine.

U deklaraciji iz Lime se navodi da su učesnici sastanka "odlučni da najkasnije 2009. godine zaključe ambiciozan globalni dogovor" za "period nakon Kyota".

Samitu u Limi prethodio je verbalni sukob venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Njemačka kancelarka izjavila je za agenciju DPA da je venecuelski predsjednik ljevičarski populist koji ne govori u ime svih u Južnoj Americi. Chavez je uzvratio da Merkel pripada političkoj desnici, istoj onoj koja je podržavala Hitlera.