Svijet
0

Samardžić: Trojka će dati radni papir o dodirnim tačkama

FENA
Posrednička "trojka" Kontakt grupe predstavit će 22. oktobra u Beču "radni papir" s pitanjima, zajedničkim za delegacije Beograda i Prištine, o kojima bi dvije strane mogle da razgovaraju, izjavio je srpski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić na briselskoj promociji projekta "Kosovski kompromis" Instituta 4S.

"Trojka će na narednoj rundi pregovora, 22. oktobra u Beču, predstaviti radni papir koji će sadržati minimalna pitanja koja bi bila zajednička za dvije strane i o kojima bismo mogli da razgovaramo", izjavio je Samardžić.

"Mi ćemo pažljivo proučiti taj papir i reagovati", dodao je srpski ministar na promociji na kojoj su učestvovali i savjetnik predsednika Vlade Srbije Aleksandar Simić i direktor projekta "Kosovski kompromis" Aleksandar Mitić.

Samardžić je također rekao da su za novembar predviđena tri pregovaračka sastanka - početkom, sredinom i krajem novembra.

"Možda će posljednji sastanak u novembru trajati dva do tri dana da bi sumirao naše prijedloge i pokazao koje su to zajedničke osnove (...), a nakon toga će 'trojka' predstaviti izvještaj i onda ćemo vidjeti da li ima mjesta nastavku pregovora", naglasio je srpski ministar.

"Mi smo sigurni da tokom četiri sastanka nećemo moći da postignemo rješenje... Zato je veoma važno da 'trojka' napravi fer izvještaj, u šta vjerujemo", istakao je Samardžić.

Nakon izvještaja "trojke", očekuje se da VSUN reagira i da odluči "o nastavku pregovora ili, pak, da izda neko saopćenje predsjedništva, rezoluciju ili nešto drugo".

"Sve što se dogodi nakon izvještaja 'trojke', trebalo bi da se dogodi u VSUN. To je tijelo koje treba da odredi dalji tok procesa", dodao je on.

Srpski ministar je istakao da to, možda, djluje kao "odlaganje nečega što bi trebalo da se završi 10. decembra", ali je naglasio da, kad je rij o najboljem rešenju, niko ne bi trebalo da ga očekuje pre 10. decembra.

"Najbolje, pozitivno rešenje bi bilo ukoliko uvidimo da postoji mogućnost da se razgovara, da se nastavi komunikacija i da se pronađe zajedničko rešenje", naglasio je Samardžić na promociji kojoj su prisustvovali funkcioeri EU i NATO, diplomati briselski analitičari i novinari, javio je Tanjug