Svijet
0

Salmond objavio Izvještaj o nezavisnosti Škotske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Obilježavajući sto dana odkako je vlast u Edinburgu preuzela njegova manjinska administracija, prvi ministar Škotske i lider Škotske nacionalne partije Alex Salmond objavio je Izvještaj o nezavisnosti Škotske.

Salmond kaže da mu je cilj otpočinjanje nacionalnog dijaloga o političkoj budućnosti koja bi, pored ostalog, obuhvatila i referendum o škotskoj nezavisnosti od Velike Britanije, javio je BBC.

Referendum je jedan od ciljeva sadržanih u programu s kojim je Škotska nacionalna stranka i izašla na majske izbore.

Trenutak je, poručio je sunarodnicima Alex Salmond, da "zastanu i razmisle" - ne samo o tome kakva je zemlja u kojoj žive, već i u kakvoj bi zemlji "mogli i morali da žive".

Prvi ministar je u izvještaju predstavio, kako navodi, po njemu tri realna izbora za Škotsku: postojeće decentralizovano ustrojstvo unutar granica Ujedinjenog Kraljevstva, proširenje ovlašćenja škotskog parlamenta u nekim oblastima i konačno - punu nezavisnost.

Sve glavne opozicione stranke u Škotskoj - Laburisti, Konzervativci i Liberalni demokrati - kritikovale su predlog Salmonda, napominjući da se stvaranjem podijela i neizvjesnosti koje on, po njima, podstiče, najveća šteta nanosi upravo Škotskoj.

Salmond je, obraćajući se javnosti, naglasio da budućnost Škotske "nije pitanje koje beskonačno može da čeka" i da izostanak promjena više nije opcija.

"Prošla su vremena vlade čije se upravljanje proteže od vrha ka dnu, državne administracije koja s visine isporučuje politiku neupućenom i poslušnom narodu. Ova rasprava, ova debata usredsređena na pitanje buduće faze samouprave zahtijeva punu pažnju svakog pojedinačnog Škotlanđanina i Škotlanđanke", rekao je on.