"Zapad vrši pritisak"
0

Salehi: Nema ozbiljnih dokaza za iranski nuklearni program

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zapad i dalje nema "nikakva ozbiljna dokaza" za postojanje iranskog vojnog nuklearnog programa, rekao je u Erevanu iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, optuživši Zapad da čini pritisak na Teheran "bez argumenata i dokaza".

"Nema nikakva ozbiljna dokaza da Iran radi na proizvodnji nuklearne bojne glave", rekao je Salehi, odgovorajući na pres-konferenciji na pitanje o izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) čije se objavljivanje očekuje u utorak ili u srijedu.

Po zapadnim diplomatskim izvorima, u tom se izvještaju iznose sumnje o vojnim ambicijama iranskog nuklearnog programa.

"Zapad i Sjedinjene Države čine pritisak na Iran bez ozbiljnih argumenata i dokaza", dodao je Salehi, nakon razgovora s armenskim kolegom Eduardom Nalbandijanom.

Istakao je da je nuklearni program Islamske Republike postao "politički problem".

"Stalno smo isticali da nećemo proizvoditi nuklearno oružje. Naše je stajalište i dalje da ćemo nuklearni program koristiti samo u miroljubive svrhe", dodao je Salehi.

"Ako izvještaj IAEA-e ne bude objektivno, ta će agencija izgubiti vjerodostojnost", ocijenio je iranski ministar.

Zapadni diplomatski izvori tvrde da IAEA u novom izvještaju ponovo kritizira "nesaradnju" Irana i njegovo "nepoštovanje obaveza" kao članice agencije, napose nastavak obogaćivanja urana koji bi, na kraju, mogao omogućiti proizvodnju atomske bombe.

Izraelski predsjednik Shimon Peres upozorio je u nedjelju da je "mogućnost vojnog napada na Iran vjerojatnija od diplomatskog rješenja".

Sutradan je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u razgovoru za egipatski dnevnik Al-Akbar upozorio SAD i Izrael da će im se Iran znati oduprijeti u slučaju napada na njegova nuklearna postrojenja.

Rusija je u ponedjeljak dala do znanja da bi vojni napad na Iran bio 'teška pogreška'.

Washington i njegovi zapadni saveznici nisu skrivali da IAEA-in izvještaj žele iskoristiti kako bi pooštrili svoje sankcije Iranu i pokušali uvjeriti Moskvu i Peking, koji su sve dosad bili suzdržani, da pojačaju sankcije koje je UN donio kroz četiri rezolucije od 2007., prenosi Hina.