Svijet
0

Salehi: Iran ne želi nikakvo nuklearno oružje

FENA
Ali Aqbar Salehi
Ali Aqbar Salehi
Ministar vanjskih poslova Irana Ali Aqbar Salehi ponovio je u utorak u Beču, poslije razgovora sa šefom austrijske diplomatije Mihaelom Schpindelegerom, da njegova zemlja ne razmišlja o odustajanju od nuklearnog programa, ali da ne teži izradi nuklearnog oružja.

On je na pres-konferenciji istakao da je Iran spreman, u okviru jednog "novog mehanizma" da odgovori na pitanja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), naglasivši da Teheran ne teži ka izradi nuklearnog naoružanja.

Schpindeleger je rekao da i dalje postoje razlike u stavovima Austrije i Irana u vezi s iranskim nuklearnim programom i ljudskih prava.

On je dodao da od prošlogodišnjeg susreta s prethodnikom Salehija, Manucherom Mottakijem, nije bilo nikakvog napretka u razgovorima o spornim pitanjima.

Schpindeleger je istakao da i pored toga Beč insistira na dijalogu, i objasnio da je sastanak sa Salehijem u Beču usaglašen s EU-om i SAD-om, te da je uime šefice evropske diplomatije Catherine Ashton apelovao na obnavljanje razgovora s Iranom.

On je pozvao Iran na poduzimanje mjera za uspostavljanje povjerenja kako bi se prevazišao zastoj u pregovorima o nuklearnom programu.

O daljim koracima, kako je naveo, u slučaju da ne dođe do obnavljanja razgovora, ne želi ni da razmišlja.

Salehi je ponovio da Iran insistira na svom pravu korištenja nuklearne tehnologije i da je Teheran spreman na saradnju s IAEA.

On je prenio novinarima da je u razgovoru s direktorom IAEA Yukijom Amanom predložio stvaranje jednog "novog mehanizma" kako bi se prevazišle razlike s tom institucijom.

Po njegovim riječima Iran je na šest pitanja odgovorio IAEA-u i spreman je da odgovori na sva ostala pitanja na osnovama plana rada.

IAEA i Iran su 2007. izradili plan rada, kako bi se razjasnilo da li je nuklearni program vojne ili civilne prirode.

Šef iranske diplomatije s tim u vezi je objasnio da Iran iz vjerskih razloga ne teži ka izradi nuklearnog naoružnja.

Salehi je podvukao da korištenje nuklearnog naoružnja nije etično i zbog toga je zabranjeno, dodajući da je Iran i za vrijeme rata protiv Iraka odustao da odgovori oružjem za masovno unišenje na iračke napade otrovnim gasom.

"Da smo željeli da dođemo u posjed nuklearnog naoružanja, išli bi drugim putem", rekao je Salehi, ukazujući da je Iran pristupio Konvenciji protiv hemijskog i biološkog naoružanja, kao i Sporazumu o zabrani širenja nuklearnog naoružanja.

U vezi ljudskih prava Salehi je naglasio da njegova zemlja ne tvrdi da nema mrlja, i da se Teheran trudi da stanje poboljša, kao i sve druge slobodne države.

Kada je riječ o situaciji u Siriji, čiji je režim povezan s Teheranom, Salehi je naglasio da njegova zemlja podržava "opravdani narodni pokret" u svim državama, ali uz poštovanje principa nemiješanja.

U Siriji, međutim, smatra on, postoje elementi koji slijede "neopravdane interese".

Protiv posjete Salehija Beču protestovala je nevladina, proizraelska organizacija "Zaustavite bombu".

Ispred zgrade ministarstva vanjskih poslova Austrije okupilo se više desetina demonstranata, koji su uzvikivali parole protiv iranskog gosta.