Neće biti "štetnih sadržaja"
1

Salamworld: Muslimanski Facebook

Sarajevo-x.com
Jedna muslimanska društvena mreža zapravo i ne može imati bolji naziv od "Salamworld.com". Jer, "Salam" znači "mir s tobom", i uobičajen je pozdrav u arapskom svijetu. Salamworld želi da poveže muslimane širom svijeta.

Salamworld je pokrenula jedna istanbulska firma koja želi da pruži muslimansku alternativu Facebooku – platformu za susrete muslimana iz čitavog svijeta. Ova platforma bi trebalo da proradi tek krajem jula, kada prođe ramazan, ali Salamworld je već glavna tema na turskoj IT sceni. Kreatori platforme su svoje planove predstavili javnosti krajem februara.

U jednom reklamnom spotu, oni objašnjavaju da žele da postave filtere koji bi spriječili da na platformu prodru štetni sadržaji. "Time ćemo zadovoljiti potrebe muslimana širom svijeta. Cilj Salamworlda jeste da prevaziđe političke, jezičke i kulturne barijere, kako bi otvorio svijet muslimana – i obrnuto", poručuje se u spotu.

Alternativa za muslimane

Na promociju u Istanbulu su došli muslimani iz čitavog svijeta. Mnogi dijele mišljenje aktiviste iz Kanade Fuzana Ahmeda Kana, koji je pohvalio trud muslimana da ovladaju novim tehnologijama – umjesto da ih izbjegavaju. "Sve što ne mogu da razumiju oni kritikuju, jer se boje", rekao je Kan i dodao da Salamworld nudi pravu alternativu. Nihad Avad iz Savjeta za američko-islamske odnose CAIR, kaže da će ova društvena mreža muslimanima olakšati i političke aktivnosti: "Nadam se da će Salamworld podići nivo društvenih medija. Ono što nam je potrebno jeste mogućnost da muslimani predstave svoju viziju svijeta". Ona bi se, kaže, bazirala na dostojanstvu, miroljubivim međuljudskim odnosima i ne bi sadržavala ništa što je u suprotnosti sa islamom.

Poslovna ideja sa potencijalom

Ideja o Salamworldu nastala je u novoj, raskošnoj poslovnoj zgradi u Istanbulu, u kancelarijama sa predivnim pogledom na Bosfor. Cilj mladih preduzetnika je ambiciozno postavljen: da za tri godine imaju 50 miliona članova. Tu zaista postoji veliki potencijal, jer 54 odsto od milijardu i po muslimana u svijetu su mlađi od 25 godina. A društvene mreže su veliki posao. Facebook ima više od 800 miliona članova i na berzi će, prema svim prognozama, zaraditi milijarde dolara. Ali, Facebook nije jedini igrač. Kineski "Sina Weibo" ima 227 miliona korisnika, a ruska platforma Vkontakte – 100 miliona. Uzgred, privatni finansijeri Salamworlda potiču iz Rusije i Kazahstana.

No, šta je namjera finansijera: da muslimanima obezbijede adekvatnu društvenu platformu, ili da na tom modelu zarade novac? – I jedno i drugo, kaže Said Saidov iz Salamworlda: "Za muslimana, posao i vjera su nerazdvojni. Ko god želi da napreduje sa poslom, to bi trebalo da radi u skladu sa vjerskim vrijednostima i principima", kaže Saidov za Deutsche Welle. On dodaje da je ideja njegove firme da se stvori platforma za dijalog muslimana, ali i onih koji to nisu. Njima nije stalo da objasne svijetu šta je islam. "Dopustili smo da nas zastupaju i da našu religiju svojataju ljudi koji nemaju veze sa islamom i koji nas pogrešno reprezentuju". Salamworld sada nudi alternativu.

Ima i glasova skepse

Salamworld nije prva internet-platforma za muslimane. U posljednjih deset godina nastao je veliki broj internet-strana za kontakte između muslimana i muslimanki. Pored toga, postoje platforme preko kojih mogu da se nabave islamske životne namirnice ili odjeća, ili da se nađe džamija u okolini.

No, ima i skeptika koji nisu sigurni da Salamworld može da napravi veliki bum. Jedan od njih je i Omar Hatrivala, novinar iz Katara, koji smatra da se mladi muslimani kao takvi ne razlikuju mnogo od mladih u svijetu. "Oni vole Facebook, vole da se preko interneta sreću sa istomišljenicima, a ideja islamski podobne društvene mreže bi mogla da bude shvaćena i kao – cenzura", smatra on.