Gruzija
0

Sakašvili smijenio ministra odbrane

FENA
Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili smijenio je danas ministra odbrane Davida Siharulidžea (41), osam mjeseci poslije njegovog imenovanja, zato što nije zadovoljan vojnom spremnošću vojske, javile su agencije.

To je druga smjena u gruzijskoj vladi u posljednjih nedjelju dana.

"Uprkos poboljšanju pripremljenosti i spremnosti vojske, ne bih mogao da kažem da je bojna spremnost naše vojske potpuno zadovoljavajuća u smislu odbrane protiv veoma opasnog agresora", rekao je Sakašvili na sjednici nacionalnog savjeta za sigurnost, prenio je Reuters.

Na njegovo mjesto imenovan je zamjenik smijenjenog ministra Dačo Ahalaja (28), blizak saveznik Sakašvilija i moćnog ministra unutrašnjih poslova Vanoa Merabišvilija.

Ahalaja, po obrazovanju pravnik, izjavio je poslije imenovanja da će modernizirati vojsku i ubrzati njenu integraciju u NATO.

Siharulidže, nekadašnji gruzijski ambasador u SAD-u, od sada će biti predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku.

Gruzijska opozicija je protiv imenovanja Ahalaja za ministra odbrane i ocijenila je to kao "pogrešno i opasno" jer to znači da "policija kontrolira vojsku, što povećava izglede za vojne avanture", smatra predsjednik Republikanske partije David Usupašvili.