Svijet
0

Sakašvili naredio da gruzijski vojnici napuste Chinvali

FENA
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili naredio je gruzijskim vojnicima da napuste glavni grad Južne Osetije Chinvali kao "prvi korak traženja primirja s ruskim snagama", saopćio je danas gruzijski zvaničnik.

Sekretar gruzijskog nacionalnog vijeća za sigurnost Kaha Lomaja rekao je novinarima da ruske snage još napadaju gruzijske vojnike.

Kako je prenijela agencija DPA, on je izjavio da su vojnici razmješteni blizu Chinvalija i da im je naređeno da ne odgovaraju na rusko granatiranje dokle god je to moguće.

Lomaja je dodao da može da potvrditi da nema prekida vatre i da "nije uvijek moguće ne odgovoriti", optužujući Ruse za paljbu na gruzijske vojnike.

On je ponovio da je "predsjednik Saakašvili jasno rekao da je Gruzija napravila prvi korak i jednostrano se povukla iz Chinvalija".

Kako je prenio Reuers, gruzijsko vijeće za nacionalnu sigurnost optužilo je danas ruske vojnike da provode "etničko čišćenje" u otcijepljenoj Južnoj Osetiji i dodao da će povlačenje gruzijskih snaga iz te regije dovesti do više nasilja.

Na pitanje da li Gruzija zna da li su ruske snage umiješane u etničko čišćenje, Lomaja je rekao da "nema sumnje u vezi toga".

"Sela su pod ruskom invazijom, ta sela su očišćena, a povlačenje naših vojnika bi samo dovelo do većeg etničkog čišćenja od strane ruskih vojnika", rekao je on.

Ranije danas, rusko ministarstvo vanjskih poslova je optužilo gruzijske snage da provode etničko čišćenje. Obje strane su negirale te optužbe, a borbe se nastavljaju.

Komandant kopnene vojske Rusije Vladimir Boldirjev je rekao da je Chinvali "u potpunosti" oslobođen od gruzijskih oružanih snaga i da je započelo istiskivanje gruzijskih jedinica iz zone odgovornosti ruskih mirovnih snaga.

Portparol nepriznatih južnoosetijskih vlasti Irina Gaglojeva je izjavila da Južna Osetija u potpunosti kontrolira glavni grad, ali da gruzijske snage pokušavaju da se vrate u njega.