Dmitrij Rogozin
0

Sakašvili je ratni zločinac kao i Karadžić

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je sinoć da je gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili ratni zločinac koji je organizirao etničko čišćenje.

Na pitanje novinara televizije "Rusija" da li postoji razlika između onoga za šta Haški tribunal tereti bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i toga što radi gruzijski predsjednik, Rogozin je odgovorio da je to "u stvari potpuna kopija, potpuna analogija, to za šta je suđeno (bivšem predsjedniku SRJ i Srbije Slobodanu) Miloševiću ili drugim srpskim funkcionerima".

Prema riječima ruskog diplomate, Sakašvili je "realno organizirao etničko čišćenje i donio odluku o uništenju hiljada ljudi".

"Sakašvili je ratni zločinac, u to nema nikakve sumnje", rekao je Rogozin, a na pitanje da li se može očekivati postavljanje pitanja odgovornosti po međunarodnom pravosuđu rekao je da pravnici ili diplomati "mogu da govore poslije", a sada je to "stvar vojske".

"Sada je glavno ostvariti to da Sakašvili dobije 'po zubima', jer je pokrenuo podmukli rat", rekao je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u, dodajući da je izvršena agresija "protiv suvereniteta Rusije, građana i mirovnjaka Rusije".

Gruzijska vojska prošle noći preduzela je masivan napad na sela i glavni grad nepriznate republike Južne Osetije, Chinvali.

Prema izjavi predsjednika Južne Osetije Eduarda Kakojtija, u napadima je poginulo oko 1.400 stanovnika Južne Osetije.