Tim odbrane
3

Saifa al-Islama Gadafija zlostavljaju u zatvoru u Libiji

FENA
Saif al-Islam
Saif al-Islam
Tim odbrane sina svrgnutog libijskog čelnika Mumera Gadafija, Saifa al-Islama, u Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Haagu, tvrdi da se on zlostavlja u zatvoru u Libiji.

U saopćenju objavljenom u četvrtak, pravni zastupnici Saifa al-Islama Gadafija navode da ga libijske milicije drže skoro u potpunoj izolaciji i da ga često premlaćuju.

Oni također tvrde kako su im tužioci prvobitno saopćili da će on biti krivično gonjen za manja krivična djela.

Libijska vlada i ICC također su u sporu oko toga ko će suditi Gadafiju.

Libijsko vladajuće Nacionano prijelazno vijeće insistira da mu se sudi u zemlji, ali ICC tvrdi kako Libijci imaju obavezu da sarađuju sa sudom u Haagu i da ga izruče njemu.

U saopćenju tima odbrane Saifa al-Islama navodi se da su i pravni zastupnici i optuženik ranije obaviješteni "kako nema dovoljno dokaza da mu se sudi za teže zločine".

Pravni tim također tvrdi da su libijske vlasti "izvele "dramatičan salto mortale" kada im je postavljen rok da predaju Gadafija ICC-u, i saopćio je kako želi da sud u Haagu istraži njegove navodne ratne zločine.

ICC tvrdi da libijske vlasti sina pukovnika Gadafija drže "u pravnom vakumu" i da je "lišen svojih prva".

Libijska vlada tvrdi da je stvorila specijalni sud koji će suditi Saifu al-Islamu i da mu se treba suditi na libijskoj teritoriji.