Zarobljen u pustinji
0

Saif al-Islam se osjeća dobro nakon zarobljavanja

SRNA
Saif al-Islam
Saif al-Islam
Saif al-Islam, sin svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija, rekao je danas da se dobro osjeća nakon što su ga u pustinji na jugu Libije zarobili pripadnici snaga lojalnih Nacionalnom prelaznom vijeću (NTC) te da je povrede ruke zadobio prije mjesec dana u napadu NATO snaga iz vazduha.

Na pitanje novinara agencije Reuters, koje mu je postavljeno tokom leta ka gradu Zintanu, da li se osjeća dobro on je odgovorio potvrdno.

Gadafijevi saradnici rekli su da je konvoj njegovih vozila bio na udaru Natoa iz vazduha dok je 19. oktobra pokušavao da pobjegne iz grada Bani Valid nedaleko od Tripolija, dan prije hapšenja svrgnutog lidera i njegovog ubistva u grad Sirtu.

Nakon kratkog susreta sa Saifom al Islamom, novinari agencije Reuters izjavili su da nema sumnje da je u pitanju zaista sin svrgnutog lidera iako je on u nekoliko navrata odbio da direktno potvrdi identitet.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Luis Moreno-Okampo rekao je danas da će u roku od sedam dana otići u Libiju radi razgovora o narednim koracima poslije hapšenja Saifa al Islama.

EU je danas od libijskih vlasti zatražila da obezbjede da Said al Islam bude izveden pred lice pravde u punoj saradnji sa MKS.

Majkl Man, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, rekao je danas da je Al Islamovo hapšenje veoma "značajan razvoj događaja" koji može doprinijeti nacionalnom pomirenju poslije građanskog rata.
MKS je ranije objavio naloge za hapšenje Moamera Gadafija, Saifa al Islama i nekadašnjeg šefa libijske obavještajne službe Abdulaha al Senusija za optužbe za zločine protiv čovječnosti.

Ministar informisanja u prelaznoj libijskoj vladi Mahmud Šamam rekao je da će se Saifu al Islamu prije suditi u Libiji nego da bude poslat u Hag.

"Ovo je posljednje poglavlje libijske drame. Sudićemo mu u Libiji, prema libijskom zakonu za njegove zločine", rekao je Šamam.