Nakon krvavog pira
0

Sahranjene prve žrtve masakra u Norveškoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Norveškoj su u petak sahranjene prve žrtve masovnog ubice Andersa Behringa Breivika, koji je u krvavom piru 22. jula u Oslu i na obližnjem otoku Utoya prošlog petka ubio 77 ljudi.

U blizini prijestolnice sahranjen je Bano Rašid (18), a Ismail Hadži Ahmed (19) u gradu Hamar na jugozapadu zemlje, prenio je BBC.

Rašid i Ahmed su dvojica od ukupno 69 ljudi, većinom pripadnika omladine vladajuće Laburističke stranke, koje je Breivik ubio na Utoyi. U bombaškom napadu u centru Osla ranije tog dana ubijeno je osam osoba.

Ministar vanjskih poslova Jonas Gar Store prisustvovao je sahrani Ahmeda, kurdskog imigranta iz Iraka, na poluotoku Nesoden.

Premijer Jens Stoltenberg i većina članova njegovog kabineta prisustvovali su memorijalnoj službi u Oslu.

"Nećemo biti šokirani i zaplašeni da šutimo. Hrabrost koju su ti mladi ljudi pokazali je zarazna. Odgovorit ćemo na mržnju ljubavlju. Poštovat ćemo naše heroje zauvijek", rekao je Stoltenberg na bini pokrivenoj crvenim ružama, simbolom Laburističke stranke.

Premijer je kasnije posjetio i džamiju i tom prilikom naglasio značaj nacionalnog jedinstva.

Policija je u petak saopćila da je identificirala sve žrtve masakra u Norveškoj i objavila imena još 36 ubijenih. Imena 41 žrtve su objavljena ranije.