Svijet
0

Sahranjena bivša predsjednica Filipina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša predsjednica Filipina Korason Akino sahranjena je danas u Manili, a ispratile su je stotine hiljada ožalošćenih Filipinaca, javio je Reuters.

Veliki broj ljudi, koji su se okupili da bi odali posljednju poštu nekadašnjem lideru, strpljivo je na kiši čekao prolazak kovčega kroz prijestolnicu, od katedrale do memorijalnog parka gdje je Akino sahranjena uz vojne počasti.

Mise su, u znak sjećanja na predvodnicu mirne revolucije kojom je 1986. godine okončana autoritarna vladavina Ferdinanda Markosa, služene u katoličkim crkvama širom zemlje, dok se u najvećoj od njih, katedrali u Manili, staroj 400 godina, okupilo 2.000 zvaničnika, diplomata i poslovnih ljudi, javlja agencija.

Ožalošćeni su bili obučeni u žuto - boju koja se dovodi u vezu sa Akino i revolucijom iz 1986. godine, a hiljade okupljenih je držalo žute balone i transparente, dok su na retrovizorima i ručkama automobila bile povezane žute trake.

Najmlađa kćerka bivše predsjednice, filmska zvijezda Kristina Bernadet Jap, poznatija kao Kris Akino, zahvalila je okupljenima.

"Posljednje mamine riječi svakom od nas bile su 'Brinite jedni o drugima'. Znam da te riječi nisu bile upućene samo našoj porodici, već svima nama kao naciji", dodala je Kris Akino.

Korason Akino, predsjednica Filipina od 1986. do 1992. godine, umrla je u subotu, a danas je, uz počasnu paljbu iz 21 puške, sahranjena pored svog supruga Beninja, lidera opozicije, koji je ubijen na aerodromu u Manili po povratku iz izgnanstva 1983. godine.

Posljednju poštu bivšoj predsjednici odala je i sadašnja predsjednica Filipina Glorija Makapagal Arojo, koja je proglasila 10.dnevnu žalost i skratila posjetu SAD da bi prisustvovala sahrani Akinove, dok su izraze saučešća uputili mnogi svjetski lideri.