Svijet
112

Sahranjen Shimon Peres: Lideri pozdravili viziju bivšeg izraelskog predsjednika

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Svjetski lideri su pozdravili viziju bivšeg izraelskog lidera Shimona Peresa koji je danas sahranjen, tri dana nakon što je preminuo u 93. godini. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ga je opisao kao "velikog svjetskog čovjeka".

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u prisustvu palestinskog lidera Mahmuda Abasa da je Peres mnoge poslove ostavio nedovršene.

"Peres je osigurao sredstva Jevrejima kako bi branili svoju slobodu i postavio temelje oružanih snaga koje su dobile izraelske ratove" rekao je Obama, noseći ovom prilikom jevrejsku kapicu, jarmulku.

Peres je osigurao i neraskidive veze Izraela sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim zemljama, dodao je Obama koji je bio posljednji u nizu govornika na sahrani kojoj su prisustvovale desetine svjetskih lidera.

Ceremonija državne sahrane Peresa, koji je preminuo u srijedu u 93. godini, održala se na izraelskom nacionalnom groblju u Jerusalemu.

Liderima iz cijelog svijeta, među kojima su, osim američkog predsjednika i predsjednik Francuske Francoisa Hollandea, prisustvovali šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, njemački predsjednik Joachim Gauck i britanski princ Charles, pridružio se i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas koji će predvoditi delegaciju visokih palestinskih zvaničnika, uključujući glavnog pregovarača s Izraelom. Sahrani je prisustvovao i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Stepen sigurnosti je podignut na viši nivo, mnogi putevi su zatvoreni, a na ulicama je raspoređeno 8.000 policajaca.