Poljska
0

Sahrana predsjednika Leha Kaczynskog u subotu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljski predsjednik Leh Kaczynski, koji je poginuo u avionskoj nesreći zajedno sa suprugom i državnim vrhom Poljske, biće sahranjen u subotu, a očekuje se da će na sahranu doći i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki predsjednik Barack Obama.

Ova informacija je objavljena na Internet stranici poljskog lista "Gazeta viborča".

  • Predsjednik Rusije Medvedev želi da učestvuje u sahrani svog poljskog kolege, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Šikorski, dodajući da postoji mogućnost da na sahranu dođe i američki predsjednik Obama.

  • Očekujem da čitav svijet dođe u Varšavu, rekao je ministar Šikorski, prenijele su u ponedjeljak agencije.

Zamjenik šefa predsjedničke kancelarije Jacek Sašin rekao je da članovi kancelarije Kaczynskog i kancelarije premijera Donalda Tuska treba u ponedjeljak da razmotre planove za sahranu.

Tijelo Kaczynskog je, za sada, jedino koje je identifikovano i u nedjelju vraćeno u Poljsku.

Kaczynski (60) i još 96 osoba, među kojima je i njegova supruga veliki broj državnih zvaničnika, pognuli su u avionskoj nesreći koja se u subotu ujutro dogodila kod Smolenska, na zapadu Rusije.

Avion, u kome je bilo 88 članova poljske državne delegacije, koja je putovala na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada su sovjetske snage u vrijeme Drugog svjetskog rata ubile više hiljada Poljaka, srušio se prilikom sljetanja po maglovitom vremenu na dva kilometra od aerodroma kod Smolenska.