Svijet
5

Šahbaz dobio bitku protiv suda u Velikoj Britaniji, neće biti deportovan

Klix.ba
Sanel Šahbaz
Sanel Šahbaz
Bosanac Sanel Šahbaz u Velikoj Britaniji je osuđen za nekoliko krivičnih djela nasilničkog ponašanja, ali on, kao i još nekoliko stotina osoba koje su počinile krivična djela, neće biti deportovani iz te zemlje, odlučio je danas britanski sud.

Sanel i mnogi drugi su se pozvali na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja štiti njihovo pravo na privatni i porodični život, te ističu da im je zagarantovan ostanak u Velikoj Britaniji na neodređeno vrijeme, prenosi Daily Mail. Zbog toga ne može biti deportovan iz te zemlje, jer bi time bila prekršena njegova ljudska prava.

Kako piše ovaj list, Šahbaz, koji danas živi u gradu Hartfordu, došao je u Veliku Britaniju kao dijete 1993. godine. Od 2005. godine do danas počinio je nekoliko krivičnih djela, među kojima su nasilničko ponašanje, krađa, narušavanje javnog reda i mira te napad na policiju.

Zbog presude kojom je osuđen na četiri godine zatvora, automatski je ušao u kategoriju osoba koje moraju biti deportovane iz Velike Britanije.

No, nakon što se pozvao na Član 8 Konvencije o ljudskim pravima, ovaj 30-godišnjak može u Britaniji ostati koliko želi.

Njegovi advokati bazirali su Sanelovu odbranu na činjenici da, ukoliko bude deportovan u BiH, bit će razdvojen od svojih roditelja, brata i rođaka, koji također žive u toj zemlji, čime bi bila prekršena njegova ljudska prava.

Prošle godine iz Velike Britanije deportovano je 4.600 osoba zbog kriminalnih radnji. Tamošnji zagovornici promjene imigracijskih zakona kažu da je ovo klasična zloupotreba Evropske konvencije o ljudskim pravima i da zakoni koji se tiču ovakvih slučajeva u toj zemlji moraju hitno biti izmijenjeni.