Svijet
0

Saddam sa svojim saradnicima započeo štrajk glađu

FENA
Svrgnuti irački predsjednik Saddam Hussein izjavio je u utorak, na nastavku sudskog procesa protiv njega i njegovih saradnika, da započinje trodnevni štrajk glađu zajedno sa sedam suoptuženika.

"Mi započinjemo trodnevni štrajk glađu", rekao je bivši diktator, sjedeći u svom boksu za optužene prilikom otvaranja dvanaeste sudske rasprave.

Ušavši u sudnicu obučen u tradicionalnu mušku iračku odjeću, Saddam je uzviknuo "Bog je najveći, živio arapski narod!"

Njegov polubrat Barzan al-Tikriti, obučen u pidžamu, uzviknuo je: "Žrtvujem krv svog oca i majke za raspuštenu stranku Baas."

Saddam Hussein i njegovi suoptuženici optuženi su pred Visokim kaznenim tribunalom za masakr 148 šiitskih seljaka nakon napada na predsjedničku povorku u Dudžaidiju, sjeverno od Bagdada. Oni bi mogli dobiti smrtne kazne.

Advokati odbrane bojkotuju ovo suđenje koje se odvija u strogo čuvanoj "zelenoj zoni" u centru Bagdada, posebno zahtijevajući izuzeće glavnog sudije Kurda Raoufa Rashida Abdel Rahmana.

Na suđenju bivšem iračkom predsjedniku i njegovim suradnicima očekuje se svjedočenje bivšeg iračkog ministra kulture i bivšeg šefa obavještajne službe.