Svijet
0

Saddam bi radije da ga strijeljaju nego objese kao kriminalca

FENA
Svrgnuti irački diktator Saddam Hussein izjavio je kako bi radije da ga strijeljaju nego objese ako bude osuđen na smrt za zločine protiv čovječnosti.

"Kao Iračaninu, savjetujem vam da ako budete u prilici izreći smrtnu kaznu... upamtite da je Saddam vojnik i u tom slučaju presuda bi se trebala izvršiti strijeljanjem, a ne vješanjem", rekao je Saddam sucu.

Nekadašnji irački predsjednik pojavio se u srijedu na sudu prvi put nakon štrajka glađu i boravka u bolnici, vidno mršaviji i ljutit što je u sudnicu doveden mimo volje.

"Dovoden sam pred sud direktno iz bolnice, protiv moje volje", rekao je Saddam.

Svrgnuti diktator dao je kratku izjavu počevši citiranjem Kur'ana, a nakon toga njegov branitelj počeo je iznositi završnu riječ.

Saddam je posljednji put u sudnici bio 19. jula kada je glavni tužitelj zatražio smrtnu kaznu zbog njegove uloge u ubijanju šiitskih muslimana u Dudžailu, nakon pokušaja atentata na Saddama 1982. godine.

U bolnicu je prebačen 17. dana štrajka glađu koji je Saddam počeo u znak protesta protiv suđenja i slabe sigurnosti braniteljskog tima, a nakon ubistva trojice njegovih odvjetnika.