Svijet
0

Sadam priznao odgovornost za uništenje zemlje osumnjičenih za atentat

FENA
Svrgnuti irački predsjednik Sadam Husein, kojem se sudi za masakr 148 šiitskih seljaka i uništenje njihove zemlje nakon pokušaja atentata na njega 1982. u Dužailu, izjavio je "samo sam ja odgovoran".

"Ja sam naredio da se unište njihovi voćnjaci. Zašto optužujete Tahera Yassina Ramadana ili Barzana al-Tikrita? Ja sam dao tu naredbu", rekao je on prije zatvaranja 14. sudske rasprave. Sljedeća rasprava održat će se 12. marta.

"Nisam se sigurno ja peo na buldoŽer da razorim voćnjake svih onih koji su umiješani u atentat na mene, ali ja sam potpisao naredbu Vijeća revolucionarne komande" (najveća tadašnja instanca u zemlji), rekao je on mirnim glasom.

On je također priznao da je priveo pred sud Saura osobe osumnjičene za napad.

"Vi ste optužili Awada Bandara, predsjednika tribunala, jer je izrekao presudu. Ali, ja sam ih priveo pred sud da prema zakonu budu optuženi, kao što vi to danas činite."

"Ja sam odgovoran. Dakle, zašto tražite ostale da im sudite?", pitao se svrgnuti predsjednik.

Svrgnuti predsjednik je opravdavao smrtnu kaznu jer se radilo o atentatu na šefa države.

"Te osobe su počinile zločin protiv šefa države i bez obzira kako se on zvao, on je ipak šef države. Dakle, osudite predsjednika, a pustite na miru ostale", rekao je on.

"Sadam se boji samo Boga. To nije samo sada. Nikada se nikoga nisam bojao. Mi smo posvetili naše živote Bogu i Bog je želio da smo još živi. Ne bojim se nikoga, samo sam zabrinut za ugled Iraka".