Svijet
0

Sadam prekinuo štrajk glađu

FENA
Bivši irački predsjednik Sadam Husein je zbog zdravstvenih razloga prekinuo štrajk glađu nakon što je jedanaest dana odbijao hranu, izvijestio je u ponedjeljak njegov glavni branilac Khalil AlDulaimi.

"Sastao sam se u nedjelju sa svojim klijenom. Na naš zahtjev, on je prekinuo štrajk glađu nakon jedanaest dana, jer je to moglo utjecati na njegovo zdravstveno stanje. On je izgubio četiri kilograma, ali se osjeća dobro", dodao je njegov branitelj.

Sadam Husein je 14. februara izjavio da je započeo štrajk glađu sa svojih sedam suoptuženika. On je izgleda taj štrajk prekinuo 22. februara.

"Jučer sam se sastao sa svojim klijentom. Razgovarali smo sedam sati i razmotrili sve aspekte sudskog procesa", nastavio je Dulaimi.

Advokat Sadama Huseina, koji je stigao u Bagdad iz Amana, također je rekao da je zatražio od "suda odgađanje trinaeste rasprave, planirane za utorak, zbog sigurnosne situacije u zemlji i proceduralnih pitanja".

Predsjednik Visokog tribunala "obećao nam je da će udovoljiti svim našim pravednim zahtjevima i zatražili smo da 28. februara prisustvujemo raspravi kako bi riješili sve probleme".

"Razmatramo to pitanje i odluku ćemo donijeti u ponedjeljak navečer", dodao je on.

Sadam je počeo štrajk glađu nezadovoljan tretmanom na suđenju u Bagdadu koje je u toku.