Svijet
0

Sadam Husein započeo štrajk glađu

FENA
Svrgnuti irački predsjednik Sadam Husein i nekoliko njegovih saradnika započeli su štrajk glađu u znak protesta zbog ubistva jednog od njegovih advokata.

"Sadam Husein i neki od njegovih suradnika započeli su u srijedu štrajk glađu u znak protesta zbog ubistva advokata Khamisa al-Obeidija", izjavio je u četvrtak Khalil al-Dulaimi telefonom AFP-u iz Ammana.

"Štrajk je počeo i njegovo okončanje je uvjetovano dobijanjem garancija od SAD-a i međunarodne zajednice za zaštitu pripadnika advokatskog tima", rekao je Dulaimi, glavni irački advokat bivšeg predsjednika.

Glasnogovornik američke zatvorske administracije je izjavio da se Sadam Husein nije pridružio ovom štrajku.

"Grupa pripadnika bivšeg režima odbila je u srijedu navečer da primi večeru a u četvrtak ujutro doručak, nakon ubistva Khamisa al-Obeidija... Zasad se Sadam Husein nije pridružio tom štrajku", precizira se u njegovom saopćenju.

Khamis al-Obeidi, jedan od advokata Sadama Huseina, ubijen je u srijedu nakon što je prethodno otet u svom stanu u Bagdadu, kada je ušla grupa naoružanih ljudi predstavljajući se agentima iračkog ministarstva unutarnjih poslova.

"Komitet za odbranu je započeo kontakte s Arapskom unijom advokata, Međunarodnom unijom advokata, Ujedinjenim narodima i ostalim stranama kako bi se spriječilo ubistvo ostalih advokata", rekao je Dulaimi.

Khamis al-Obeidi je treći advokat odbrane ubijen od 19. oktobra 2005. od sudskog procesa Sadamu Huseinu i sedmerici njrgovih suoptuženika.