Svijet
0

Sadam Husein piše memoare

NINA
Bivši predsjednik Sadam Husein, koji se nalazi u zatvoru negdje u Iraku i čeka suđenje, priprema memoare u kojima će pokušati osvijetliti svoje odnose i saradnju s pojedinim zapadnim zemljama u vrijeme iračko-iranskog rata.

Londonski Financial Times na naslovnoj strani, pozivajući se na advokate svrgnutog iračkog lidera, otkriva da je Sadam Husein odlučio početi pisati memoare. On će, tvrdi jedan od njegovih branitelja, u svojim sjećanjima, između ostalog, pokušati “obrukati velike sile koje su ga navodno iskoristile u borbi protiv iranskog ekspanzionizma poslije islamske revolucije Ayatolaha Homeinija 1979.”.

Sadam Husein posebno želi u svojim memoarima razotkriti, tvrdi se u istim izvorima, kako su ga navodno prešle Francuska i Velika Britanija istodobno pomažući Iran tokom osmogodišnjeg iračko-iranskog rata osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Američke okupacijske snage su, zahvaljujući dojavama svojih saradnika, uhitile Sadama Huseina prije više od godinu dana, ali još nije jasno, i pored nekoliko najava, kada će mu početi suđenje za koje inače vlada veliko zanimanje i u zemlji i u svijetu.