Evropska komisija
0

Sada je na Kipru da predloži alternativno rješenje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je kiparski parlament odbio dogovor postignut na sastanku eurozone, Kipar mora predložiti alternativno rješenje kako bi osigurao 5,8 milijardi eura, što je uvjet za međunarodnu finansijsku pomoć u iznosu od 10 milijardi eura, objavila je u srijedu Evropska komisija.

"Sada je na kiparskim vlastima da predlože alternativni scenarij, poštujući kriterije održivosti duga i odgovarajućih finansijskih parametara", zaključak je Evropske komisije koji je na konferenciji za novinare pročitao glasnogovornik Olivier Bailly.

Kiparski parlament u utorak je odbio prijedlog eurozone i MMF-a Cipru da se porezom na štedne uloge građana prikupi 5,8 milijardi eura u zamjenu za pomoć od 10 milijardi eura.

Krajem prošle sedmice na sastanku eurogrupe dogovoreno je da se polozi do 100.000 eura oporezuju po stopi od 6,75 posto, a oni preko 100.000 po stopi od 9,9 posto.

Zbog oštre reakcije s Kipra i iz svijeta, ministri finansija eurozone u ponedjeljak su zatražili da se od poreza izuzmu štedni ulozi do 100 hiljada eura, čija je sigurnost zajamčena u cijeloj EU, a da se podigne stopa oporezivanja za veće račune kako bi se namaknula potrebna svota.

Međunarodni kreditori ne žele Kipru odobriti pomoć u iznosu od gotovo 17,5 milijardi, na koliko se procjenjuju potrebe zemlje, jer taj iznos odgovora njegovom BDP-u i u slučaju da se odobri dug te zemlje bi eksplodirao s malim izgledima da ikada bude vraćen.

U slučaju da iznos pomoći bude 10 milijardi eura, dug bi dosegnuo 100 posto kiparskog BDP-a, što se smatra održivim nivoom.

Komisija ističe da je odluka na eurogrupi o pomoći od 10 milijardi uz uvjet da se porezima prikupi još 5,8 milijardi donesena jednoglasno, uključujući i glas Kipra.

Kiparski bankarski sektor prevelik je u odnosu na veličinu kiparske ekonomije - sedam puta je veći od BDP-a. Ukupan iznos bankovnih pologa procjenjuje se na više od 70 milijardi eura.

Dvije trećine bankovnih pologa većih od 100.000 eura u vlasništvu su nerezidenata, među kojima su većinom Rusi, čiji se polozi procjenjuju između 25 i 30 milijardi eura. Kiparska vlada nije spremna oporezivati po većoj stopi pologe preko 100.000 eura kako ne bi izgubila na fiskalnoj privlačnosti za strance.

Prema informacijama koje su procurile s pregovora o paketu pomoći, predstavnici kiparske vlade tražili su da se oporezuju svi polozi kako se ne bi većom stopom oporezivali polozi preko 100.000 eura. Međutim, to je glatko odbacio kiparski parlament.

U želji da spase uložen novac, štediše su tokom vikenda ispraznile bankomate kiparskih banaka. Nakon što u ponedjeljak nisu radile zbog blagdana, kiparske banke ostale su zatvorene u utorak i u srijedu te su obustavljene i sve internetske bankovne transakcije. Moguće je da kiparska banka donose odluku o odgodi otvaranja banaka na više dana kako bi spriječila masovni bijeg kapitala.

Presedan zadiranja u neotuđivo pravo privatnog vlasništva, što je jedan od postulata zapadne demokratije, zabrinuo je ne samo Kiprane, nego i stanovnike drugih zemalja EU-a koji se pitaju može li takav scenarij odjednom pogoditi i njih.