Svijet
0

SAD zvanično tražile od Palestine da odustane od UN

FENA
Mahmud Abas
Mahmud Abas
Sjedinjene Američke Države su danas zvanično zahtijevale od Palestinske uprave da odustane od plana da zatraži priznanje nezavisne Palestine ovog mjeseca u Ujedinjenim nacijama.

Zahtjev je palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu prenio američki izaslanik David Hale za vrijeme sastanka u Ramali, na Zapadnoj obali, kazali su palestinski zvaničnici, a prenose izraelski mediji.

Isti izvori navode da tom prilikom nisu dati nikakvi novi prijedlozi za obnavljanje mirovnog procesa.

Zbog zastoja u tom procesu, koji traje skoro godinu dana, palestinska strana je odlučila da se obrati svjetskom tijelu.

Jedan palestinski zvaničnik, na koga se poziva Jerusalem Post, izjavio je da se ne isključuje mogućnost da Palestinci idu samo u Generalnu skupštinu UN, a ne i Vijeće sigurnosti, jer su SAD zaprijetile da će tamo iskoristiti veto da ometu inicijativu za dobijanje državnosti.

"Nama su savjetovali neki naši evropski i arapski prijatelji da ne idemo u Vijeće sigurnosti, jer nememo većinu za plan i zato što SAD prijeti da iskoristi veto", rekao je neimenovani zvaničnik, objasnivši da se sada razmatra podnošenje zahtjeva da Generalna skupština prihvati državu Palestinu kao punopravnog člana i da je to važan korak jer će dati Palestincima pristup u međunarodna tijela.

Hale je rekao Abasu da Washington želi da vidi Palestince ponovo za pregovaračkim stolom s Izraelom, kazao je palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Američki izaslanik je također rekao da četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine SAD, UN, EU i Rusija, priprema novu inicijativu kojom se predviđa osnivanje palestinske države na osnovama granica iz 1967. godine.

Erekat je, međutim, naglasio da Hale nije direktno prijetio Palestinskoj upravi da se uzdrži od zahtjeva UN-a, ali je objasnio da će takav potez komplikovati stvari i da ne služi dvodržavnom rješenju.

Abas je na sastanku, kome su prisustvovali i drugi američki izaslanik Dennis Ross i američki generalni konzul u Jerusalemu Daniel Rubinstein, rekao da će Palestinci obnoviti mirovne pregovore samo ako Izrael obustavi izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj teritoriji i prihvati granice iz 1967. godine, prije nego što je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom i pojas Gaze, kao osnovu za dvodržavno rješenje.

"Suprotno onom što je rečeno, mi ne tražimo nezavisnost ili priznanje palestinske države. Nezavisna država je proglašena prije 20 godina. Mi tražimo da Palestina bude primljena kao član u UN", rekao je Erekat, potvrdivši da je Hale došao u Ramalu da ubijedi Palestinsku upravu da odustane od zahtjeva UN-u.

Abas je zatražio da SAD preispita taj stav.