Samit G8
0

SAD želi 15 milijardi dolara za siromašne

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države želi da se Grupa osam (G8) na trodnevnom samitu u Italiji obaveže na davanje 15 milijardi dolara tokom nekoliko godina za poljoprivredni razvoj siromašnih zemalja kako bi se riješilo pitanje nesigurnosti prehrane u tim zemljama, po nacrtu deklaraciju koji je na uvid dobila agencija Reuters.

U deklaraciji se kaže da je Washington spreman osigurati tri do četiri milijarde dolara i želi da i drugi partneri osiguraju sredstva kako bi se došlo do ciljanih 15 milijardi dolara.

  • Sredstva će biti namijenjena ulaganju u siromašne zemlje za strategije razvoja poljoprivrede, finaciranje poljoprivredne infrastrukture, upravljanje vodama i tlom, inicijativama za smanjivanje rizika, stoji u deklaraciji. Sredstvima bi upravljala zaklada za globalnu poljoprivrednu i sigurnost prehrane Svjetske banke.

Evropska unija je pozdravila obećanje novih sredstava predsjednika SAD-a Baracka Obame, a predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u ponedjeljak je rekao da će Unija dodati još jednu milijardu dolara godišnje na već do sada obećanih 7 milijardi. Italijanski premijer Silvio Berlusconi, domaćin skupa, rekao je da očekuje da će se na skupu dogovoriti izdvajanje 10 do 15 milijardi dolara za sigurnost prehrane. EU je, međutim, skeptičan u vezi potrebe za uspostavom novog mehanizma kao što je predložena fondacija.