Irak
0

SAD zatvorile svoj najveći zatvor

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka vojska u četvrtak je zatvorila svoj najveći zatvor u Iraku, u nastojanju da ispuni sporazum s Bagdadom o oslobađanju ili prebacivanju u iračke zatvore na hiljade osoba koje je zatvorila od početka invazije na Irak 2003. godine.

U zatvoru - kampu Bucca, smještenom u pustinji u blizini granice s Kuvajtom, u jednom trenutku nalazilo se gotovo 14.000 osoba, od čega je većina držana mjesecima, ili godinama, bez podizanja optužnice i bez mogućnosti da kontaktiraju sa svojim advokatima.

Neki od njih su bili smješteni u čeličnim brodskim kontejnerima s toaletom i klima uređajem, prenosi Reuters.

U saopćenju američke vojske je navedeno da je posljednjih 180 zatvorenika prije formalnog zatvaranja zatvorskog kompleksa prebačeno transportnim avionom u druga dva vojna zatvora - kamp Kroper, u blizini bagdadskog aerodroma i kamp Tadži, sjeverno od iračkog glavnog grada.

Zatvaranje kampa Bucca u skladu je sa sigurnosnim sporazumom SAD-a i Iraka, koji predviđa da američka vojska oslobodi ili prebaci zatvorenike iračkim vlastima na odgovornost.

Američka vojska je otvorila najveći zatvor u Iraku pošto je svijet, 2004. godine, saznao za zlostavljanja i mučenja kojima su pritvoreni bili izloženi u američkom zatvoru Abu Graib.

Poslije zatvaranja Bucce, u dva američka vojna zatvora u Iraku ostalo je još 8.300 osoba.

Sporazumom nije preciziran rok do koga bi SAD trebalo da oslobode ili prebace zatvorenike, ali američki vojni zvaničnici u Bagdadu su najavili da bi to moglo da bude okončano u decembru ili januaru.