Svijet
0

SAD zatražio od suda da Noriega bude izručen Francuskoj

FENA
Foto: AFP; Manuel Noriega
Foto: AFP; Manuel Noriega
Tužitelji iz američkog ministarstva pravde u utorak su od saveznog suda u Washingtonu zatražili da bivšeg panamskog predsjednika Manuela Noriegu izruči Francuskoj, kada on 9. septembra odsluži zatvorsku kaznu.

U podnesku koji su dali u ime francuske vlade, američki tužitelji opisali su kršenja francuskog zakona, uključujući pranje novca, na kojem se temelji zahtjev Pariza za izručenjem Noriege.

General Noriega je od 1983. do 1989. bio vojni diktator u Panami, a svrgnut je američkom vojnom intervencijom, uhapšen i odveden u SAD, gdje mu je suđeno za krijumčarenje kokaina, reketarenje i pranje novca. Godine 1992. osuđen je na 40 godina zatvora, a 1999. kazna mu je smanjena na 30 godina.

Iste godine Panama je zatražila njegovo izručenje, kako bi se suočio s optužbama za ubistvo, za koje mu 1995. održano suđenje u odsutnosti na kojem je proglašen krivim.

I Francuska i Panama najavile su zahtjev za izručenjem sada kad se približilo Noriegino oslobađanje, no po navodima američkih dužnosnika, samo ga je Pariz podnio.

CNN je ocijenio kako su Sjedinjene Države podnošenjem sudu francuskog zahtjeva pokazale da su već donijele odluku.