Svijet
0

SAD zamrzle sporazum o civilnom nuklearnom programu s Rusijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice objavila je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države odlučile da zamrznu sporazum o civilnom nuklearnom programu s Rusijom povlačeći njegovo razmatranje sa dnevnoga reda na Kongresu zbog rusko-gruzijskog sukoba.

"Predsjednik namjerava informirati Kongres da je poništio prethodno donešenu odluku vezanu za američko-ruski sporazum o mirnodopskoj nuklearnoj suradnji", navodi se u saopćenju Condoleezze Rice koje je pročitao njen glasnogovornik Sean McCormack.

"Stoga, nema nikakve temeljne osnove za razmatranje tog sporazuma. Žalimo zbog donešene odluke", navodi se u saopćenju Riceove, precizirajući da će sporazum biti razmatran kada se ukaže zgodna prilika.

"Nažalost, s obzirom na aktuelno okruženje, nije pogodan trenutak za taj sporazum", napisala je ona.

McCormack je izjavio da je ruska vlada upoznata s ovom odlukom.

Ova objava ne predstavlja iznenađenje, Bijela kuća je već objavila 28. augusta da se namjerava povući iz sporazuma.

"Vrlo smo jasni o činjenici da bi stav Rusije trebao biti osuđen te da će imati posljedice zbog svojih djela u Gruziji. To će poslužiti kao pravi primjer", objasnio je ovaj zvaničnik .

Ovaj sporazum je trebao da omogući dvjema zemljama da razvijaju komercijalne odnose u tom sektoru boreći se protiv širenja nuklearnog oružja.