Svijet
0

SAD zabrinute zbog iranskog lansiranja satelita

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države izrazile su "duboku zabrinutost" zbog lansiranja prvog iranskog satelita u orbitu.

"Razvijanje tehnologije za proizvodnju balističkih raketa i insistiranje na nuklearnom programu, kao i prijetnje koje Iran upućuje Izraelu i podrška koju pruža teroristima, sve su to razlozi za ozbiljnu zabrinutost", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Gibbs je ponovio izjavu predsjednika SAD-a Baracka Obame, da će Washington "upotrijebiti sve elemente svoje nacionalne moći kako bi se suočio s Iranom i pomogao toj zemlji da postane odgovoran član međunarodne zajednice".

Iranski napori u "razvoju balističkih projektila, nastavak tajnoga nuklearnog programa ili prijetnje Izraelu te pokroviteljstvo nad terorizmom izvor su stalne zabrinutosti ove vlade", rekao je Gibbs.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je ranije u utorak pozvala iranske vlasti da postanu "produktivni član" međunarodne zajednice i najavila da će svjetske sile sutra razmatrati strategiju prema Iranu.

"To je razlog za našu veliku zabrinutost. Razvoj svemirske letjelice, koja može postaviti satelit u orbitu, može voditi razvoju sistema balističkih projektila", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood na brifingu za novinare.

Napomenuo je da rezolucija 1718 Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuje Iranu sudjelovanje u postupcima vezanim za balističke projektile.

Iran je uputio u orbitu svoj prvi satelit "Nada", a kako je saopćeno u toj zemlji satelit je domaće proizvodnje i služit će isključivo u mirnodopske svrhe.

Iranska satelitska tehnologija može poslužiti za razvoj balističkih projektila, koji pak mogu nositi nuklearno oružje na velike udaljenosti, upozoreno je iz američkog ministarstva odbrane.

"Današnji događaj uzrok je zabrinutosti ne samo u SAD-u već i u Evropi, diljem Bliskog istoka, a vjerujem i diljem svijeta", izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell. Iran je, drži on, "stvarna i sve veća prijetnja".

Neimenovani dužnosnik američke državne sigurnosti ocijenio je da satelitska tehnologija primijenjena u lansiranju vjerovatno nije "najsavremenija", ali je za Irance važan jer je simboličan korak naprijed, prenosi ABC News.